Max, britanska kratkodlaka mačka, star tri godine,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači zbog konstantnog i izraženog svraba i posledične reakcije češanja, sa velikom lezijom na vratu. Dijagnostikovan hronični folikulitis. Terapija sistemski antibioticima i lokalno šamponima.

Superficijalni bakterijski folikulitis predstavlja infekciju dlačnih folikula, a uzrokuje je Staphylococus intermedius. Kod pasa se javlja češće nego kod mačaka kod kojih se klinički teško razlikuje od drugih sličnih lezija. Infekcija se javlja na mestima traume, sekundarno kod alergija, kod prisustva ektoparazita, seboreje i hormonskih disbalansa.

Na koži se zapažaju male upaljene pustule, a iz centra pustule prominira dlaka. Pustule prskaju, a na njihovom mestu nastaju kraste zlatne boje. Starije kliničke lezije su epidermalne kolarete, hiperpigmentacija, ekskorijacija i alopecija.

Sigurna dijagnoza postavlja se pregledom sadržaja pustule i na osnovu histopatološkog pregleda kože. Terapija se sprovodi lokalnom i sistemskom upotrebom antibiotika u trajanju od 3 do 4 nedelje uz tretman primarnog uzroka koji je doveo do oboljenja

Infekcija dlačnih folikula može biti površinska ili da prodre dublje u folikul razori njegov zid i zahvati područje ispod folikula. Razaranjem zida folikula nastaje furunkuloza tj.infekcija dermisa i supkutisa. Proces može da se širi ka površini i dovede do formiranja većeg broja fistula ili da ide u dubinu i dovede do celulitisa ili upale potkožnog masnog tkiva.

Bakterije dospevaju i do limfnih čvorova koji dreniraju zahvaćeno područje. Duboke infekcije dovode do sistemskih infekcija i zahtevaju dugotrajno lečenje. Kod mačaka se ove vrste infekcije ređe javljaju, a uglavnom su lokalizovane na glavi i duž leđa.

Simptomi bolesti zavise od broja inficiranih folikula, dubine infekcije i otpornosti organizma. Kod infekcija gde je zahvaćen manji broj dlačnih folikula teže se zapažaju papule raznih veličina, a ako je zahvaćen veći broj folikula zapažaju se slabo ograničena bezdlačna mesta, otok kože i crvenilo. Ukoliko su lezije velike i tamno-crvene do ljubičaste boje proces je veoma ozbiljan i ide u dubinu, dok male rozikasto-crvenkaste promene znače da proces nije toliko uzeo maha.

Duboke piodermije mogu dovesti do bakterijemije i sepse zbog čega se što pre mora pristupiti lečenju. Terapija se sprovodi visokim dozama antibiotika u trajanju 4 do 6 nedelja, a nekada i više. Izbor antibiotika je na osnovu rezulta antibiograma ili se daju cefaleksin ili amoksicilin sa klavulanskom kiselinom. Penicilini se takođe koriste u terapiji ali ako su uzročnici infekcije stafilokoke terapija penicilinima može biti manje uspešna Najbolje je da se terapija antibioticima sprovodi još dve nedelje nakon prestanka simptoma bolesti.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine