Bela, malinoa, stara 14 godina,.. dovedena u VET Kliniku Sveti Vrači zbog izrasline na abdomenu. Dijagnostikovan tumor mlečne žlezde. Tumor hirurški odstranjen (0.5 kg). Data medikamentozna podrška. Bela je dobro. Zakazani kontrolni pregledi i pojačan medicinski nadzor.

Tumor na mlečnim žlezdama se češće javlja kod kuja starijeg uzrasta i to kod kuja koje nisu sterilisane ili su sterilisane tek u starijem uzrastu. Dakle, nastanak ovih tumora je usko povezan sa polnim ciklusom kuja.

Uzrok nastanka mamarnih tumora leži u hormonalnoj disregulaciji. Rizik od nastanka tumora na mlečnoj žlezdi se povećava sa starošću kuje. Mlečna žlezda je tubo-alveolarna žlezda koja kod kuja leži od ingvinalne do ksifoidne regije. Razvoj mlečne žlezde je pod uticajem polnih hormona. Kod mladunčadi se mlečna žlezda sastoji od nekoliko kanalića i malo vezivnog tkiva pa, kako štenad polno sazreva, mlečna žlezda se sve više razvija i ima sve više žlezdanog, a manje vezivnog tkiva. Mamarni tumori vode poreklo od žlezdanog epitela, mioepitela i vezivnog tkiva ili mogu da budu mešoviti.

Tumori na mlečnim žlezdama kod kuja mogu da budu benigni i maligni, što se tačno može utvrditi jedino patohistološkom analizom komadića tkiva tumora (biopsija). Benigni tumori su mali, dobro ograničeni, inkapsulirani, čvrste konzistencije i nisu prirasli za kožu. Maligni tumori obično brzo rastu, često su praćeni zapaljenjem, ulceracijama i infekcijom i mogu metastazirati u pluća i druge organe (jetra, limfni čvorovi…), što se eventualno može ustanoviti rentgenskom slikom i palpacijom regionalnih limfnih čvorova.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine