Bjanka, bišon, stara 5,5 godina,.. dovedena u VET Kliniku Sveti Vrači zbog problemasa trećim kapkom. Urađena parcijalna ekscizija promenjenog dela kapka a sedirano stanje iskorišćeno da se Bjanka maksimalno ulepša i da joj se odstrani zubni kamenac.

Treći kapak imaju i psi i mačke. To je važna struktura oka koja se sastoji od hrskavice u obliku slova T koja je sa obe strane presvučena sluzokožom. U trećem kapku nalazi se i pomoćna suzna žlezda koja je smeštena sa unutrašnje strane trećeg kapka, dakle prema oku. Funkcija trećeg kapka ima nekoliko – ono mehanički štiti samo oko, ima funkciju u odbrani oka od mikroorganizama, ima sekretonu funkciju.

S obzirom na nabrojane funkcije važno je znati da se treći kapak nikada ne odstranjuje sa oka osim u slučaju kada je zahvaćen malignim tumorom. Svi ostali problemi, ako zahtevaju hiruršku obradu, rešavaju se parcijalnom ekscizijom promenjenog dela kapka uz težnju da se sačuva što veća površina trećeg kapka.

Treći kapak je smešten u medialnom uglu oka. Normalno se vidi samo njegov rub koji je obično tamno pigmentisan. Kod nekih rasa pasa treći kapak ponekad prolabira pa je vidljiviji nego inače. Ponekad se prolabiranje javlja samo na jednom oku i to usled bolesti oka i prisutnog bola koji dovodi do izvirivanja trećeg očnog kapka, a izgleda kao crvena kuglica veličine zrna graška koja viri iz oka. Ovaj problem najčešće srećemo kod štenadi određenih rasa (engleski buldog, mops, bokseri, pekinezeri), a rešava se hirurški. Ponekad treći kapak nema normalan oblik pa ne prileže uz očni bulbus već ga draži. Do toga dolazi zbog inverzije hrskavice. U tom slučaju svakako se teži tome da se sačuva kapak, pa se hirurški odstrani samo promenjeni deo hrskavičnog tkiva.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine