Boni, bišon,.. doveden u VET Kliniku Sveti Vrači, pas se češe po ušima. Urađen fizikalni pregled i pregled ušiju. Dijagnostikovan Otitis exsterna chronica – hronična upala sluzokože spoljašnjeg ušnog kanala. Pas sediran, urađena kompletna higijena ušiju. Propisana simptomatska terapija.

Upala uha kod pasa može biti izazvana različitim faktorima. Može zahvatiti spoljni ušni kanal, ali se ovaj problem može odnositi i na srednje i unutrašnje uho. U zavisnosti od oblika, građe i položaja ušne školjke, zavisi da li je pas podložniji ovom oboljenju ili ne. Psi sa oborenim ušima podložniji su upali srednjeg uha, jer samim tim što uši padaju preko, zatvaraju ulaz u uvo i tako se stvara topla i vlažna sredina povoljna za razvoj bakterija.

Prekomerno lučenje cerumena, klimatski faktori, neadekvatno čišćenje uha, paraziti kao što su demodeks i šugarci su najčešći uzroci upala uva kod pasa. Takođe, među česte uzročnike svrstavamo sekundarne bakterijske infekcije, alergijske reakcije kao što je atopijski dermatitis, hormonske disbalanse i strana tela. Postoje akutna i hronična upala uva. U slučaju hronične upale uha, dolazi do patoloških promena na koži spoljašnjeg ušnog kanala u vidu hiperplazije, fibroze, atrofije lojnih žlezda, edema dermisa itd.

Nemojte stavljati kapi u prljavo uho sa začepljenim ušnim kanalom! Samo pravite veću štetu!!!

Epital sluzokože spoljašnjeg ušnog kanala je zapaljenski promenjen, dok ušna školjka može i ne mora biti promenjena. Otitis može pratiti intenzivan svrab i bol, a može doći i do poremećaja sluha i ravnoteže. Ušni kanal u pasa odlikuje se specifičnom anatomskom građom (u obliku slova L), tako da prekomerno nakupljanje cerumena može biti podloga za razvoj mikroorganizama i razvoj zapaljenja.

Otitisu su skloni svi psi bez obzira na starosnu kategoriju, ali se češće javlja u pasa mini rasa kao što su pudle, zatim kokeri, dalmatineri, labradori.

Uzroci otitisa mogu biti različiti: preterana vlažnost ušnog kanala, prekomerno nakupljanje cerumena, klimatski faktori, greške u terapiji, neadekvatno grubo čišćenje ušiju, virusne bolesti, prisustvo parazita – Otodectes cynotis, Sarcoptes scabei, Demodex canis, prisustvo stranog tela kao što je klas trave tzv. popino prase, alergijska reakcija. Sekundarno se otitis externa javlja u pasa sa atopijskim dermatitisom.

Ako je u pitanju bakterijska infekcija najčešće sa Staphilococcus intermedius, Proteus spp, Pseudomonas aeruginosa sadržaj ušnog kanala je žućkast i lepljiv, dok je kod infekcija koje su izazvane Malasseziom sadržaj smeđ, lepljiv, neprijatnog mirisa.

Simptomi koji se javljaju su: tresenje glavom, trljanje ušiju o pod, nagnuta glava na jednu stranu, uši su vlažne, pune sadržaja neprijatnog mirisa, bolne su na palpaciju i temperirane.

Ukoliko je otitis externa alergijske prirode potreno je psa hraniti hipoalergijskom hranom.

 Pročitajte više:

Akica – Otitis Ceruminosis Chronica
Upala uha kod pasa

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine