Cigi, domaća evropska mačka, stara sedam meseci,.. urgentno dovedena u Kliniku Sveti Vrači nakon pada sa sedmog sprata stambene zgrade. Urađena kombinovana dijagnostika, fiziološki, rentgenološki i ultrazvučni pregled. Nema tragova mikrokrvarenja, unutrašnji organi vitalni i očuvani, nema fraktura … Cigi je danas bila na kontroli, urađen ultrazvučni pregled unutrašnjih organa, svi nalazi uredni. Cigi se oporavila.

Građa mačjeg tela potpuno je prilagođena životu lovca. Izrazito su pokretljive i stabilne na visokim pozicijama, a imaju i izuzetne reflekse. Istraživanja su pokazala da mačke pri padu nikad ne padaju na glavu ili leđa, već uvek zauzimaju položaj u kome raširenih nogu padaju prema tlu pa se prilikom pada sa manjih visina uspešno dočekuju na noge. Ovakav način održavanja tela u željenom položaju zahvaljuju sitnim dlačicama koje su pozicionirane na samom početku ušnog kanala.

Mogućnost amortizacije pada, zavisi od visine sa koje je mačka pala, starosti i kondicije kao i od prepreka koje se mogu naći na putanji pada a koje dodatno mogu povrediti životinju. Mačke koje nemaju teže povrede po pravilu će odmah potrčati, odnosno pobeći sa mesta pada i potražiti skrovište. Takva mesta su najčešće nedostupna vlasnicima i vrlo ih je teško namamiti da izađu …

 Pročitajte više:

Cigi – pad sa sedmog sprata

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine