Uvac, mešanac, star 2,5 meseci,.. hitno doveden u Kliniku Sveti Vrači, ima krvavu stolicu, apatičan, povraća. Nakon obavljenih dijagnostičkih pregleda pozitivan test na đardiju. Uvcu (ime dobio po kanjonu reke Uvac gde je pronađen) data simptomatska terapija. Zakazan nastavak terapije i kontrolni pregledi.

Đardija je veoma čest uzročnik stomačnih neprijatnosti, a na našem podneblju je poprilično prisutna. Lako se prenosi i na čoveka i to je najčešća bolest prljavih ruku i šapa.

Primetili ste da vaš pas ima česte dijareje, da mu je stolica izrazito neprijatnog mirisa, da gubi kilažu. Ako je tako, vrlo je verovatno da je „zaradio“ crevnog parazita đardiju, budući da je reč o najčešćem parazitu, učestalijem i od valjkastih crva, pantljičara i kokcidija. Ukoliko je reč o štenetu mlađem od godinu dana, nema sumnje da je vreme da hitno posetite veterinara.

Ova zoonoza (bolest zajednička za ljude i životinje) je veoma čest uzročnik stomačnih neprijatnosti, a na našem podneblju je poprilično prisutna. Lako se prenosi i na čoveka te stoga stručnjaci upozoravaju da je ne tretiramo olako i da se na vreme informišemo kako bi se sprečile veće posledice.

Đardija (Giardia intestinalis) je jednoćelijski parazit, mikroskopske veličine. Parazitira u prednjem delu tankih creva kod pasa, mačaka, čoveka, ali i velikog broja drugih životinjskih vrsta. Dovodi do poremećaja u varenju i zapaljenja creva. Posledica je pojava obilnog, vodenastog proliva.

Ovaj parazit se prenosi veoma lako. Razmnožava se u tankom crevu i povremeno stvara ciste, infektivne oblike, koji se izmetom izbacuju u spoljašnju sredinu. Na taj način cistama bude zaprljan površinski sloj zemljišta i površinske vode. U Beogradu, svaki deseti feces na zelenim površinama sadrži ciste đardije. Njuškanjem i lizanjem zemljišta i pijenjem vode iz bara, reka i jezera, kućni ljubimci bivaju inficirani. Jednostavno rečeno, svi psi i mačke koji izlaze van stana su ugroženi.

Akutna upala želuca (gastritis) jedan je od najčešćih zdravstvenih problema kod pasa. Upalu želuca izazivaju pokvarena hrana, alergija psa na određenu vrstu hrane, strana tela u namirnicama, individualna preosetljivost na neki sastojak obroka ili bakterije u hrani. Izazivači gastritisa su takođe razne bakterijske i virusne infekcije. Trovanja mogu izazvati razne biljke, hemikalije i lekovi. Štenad i mladi psi često su skloni gutanju raznih predmeta iz čiste radoznalosti. Posledica toka takođe može biti akutna upala želuca. Kada su u pitanju lekovi, najopasniji za želudac su nesteroidni antiimflamatori, poput aspirina ili brufena, kao i neke vrste antibiotika …

 Pročitajte više:

Đardioza kod pasa

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine