Crni, mešanac,.. urgentno doveden u VET Kliniku Sveti Vrači nakon što je udaren na ulici. Pas nema čip. Urađen fizikalni pregled, RTG snimak pokazao otvoreni prelom radiusa i ulne prednje leve noge. Noga imobilisana i predložen operativni zahvat u postupku zbrinjavanja.

Smatra se da su prelomi kostiju najčešće traume kod pasa, ali to nisu i jedine povrede zbog kojih je potrebna pomoć veterinara. Prelomi kostiju zajedno da jakim udarcima u saobraćajnim nesrećama, mogu dovesti do ozbiljnijih povreda mekih tkiva, a neretko su i posledice povrede unutrašnjih organa. Ujedi u tučama zbog uspostavljanja dominacije, borbe za teritoriju ili prednosti u parenju vrlo često izazivaju traume kod pasa na koži ili mišićnom tkivu. Ipak, veterinarska praksa pokazuje da su prelomi kostiju i naprsnuća koštanog tkiva dominantne traume kod pasa.

Prelomi kostiju ili frakture kostiju su posledica delovanja jake traumatske sile na koštani sistem. U slučajevima kada već postoji oboljenje kostiju često je dovoljan manji udarac ili pritisak neke sile da bi došlo do preloma. Kod mlađih pasa koštani sistem je znatno otporniji na dejstvo traume, tako da su češći nepotpuni prelomi kostiju odnosno naprsnuća. Kod starijih pasa uglavnom dolazi do težih povreda koštanog sistema, odnosno preloma kostiju.

Postoje unutrašnji ili zatvoreni prelomi i otvoreni prelomi kostiju. Otvoreni prelomi kostiju predstavljaju ozbiljnije traume kod pasa, jer kod njih dolazi do prekida mišićnog i kožnog tkiva pa je kost izložena mnogim patogenim mikroorganizmima. Kod ovih preloma, kost se može videti golim okom. Kod zatvorenih preloma i naprsnuća, uvid u stanje koštanog tkiva se može videti samo uz pomoć rendgentskog snimka. Otvoreni prelomi kostiju se često dodatno komplikuju vrlo teškim infekcijama gde može doći i do gangrene ili odumiranja koštanog tkiva što može izazvati teške posledice kao što su neophodnost amputacije ekstremiteta pa čak i smrt ljubimca. Treba znati da, kada su prelomi kostiju u pitanju, vrlo često dolazi i do ostalih poremećaja u organizmu. Takve traume kod pasa često izazivaju stanje šoka i spoljašnja ili unutrašnja krvarenja.

Traume kod pasa izazvane prelomima kostiju se najčešće sreću na ekstremitetima, tj. nogama. U pitanju su traume dugih, cevastih kostiju, podkolenice i natkolenice, ali nisu retka naprsnuća pa i prelomi kostiju šapa.

Prilikom saobraćajnih nesreća dolazi i do preloma kostiju karlice, pri čemu pas često ne može da koristi zadnje noge. Ovaj simptom se javlja i kod preloma zadnjeg dela kičme, kao i u slučaju kada su mu polomljene obe noge. U ovakvoj situaciji psa treba odmah odvesti veterinaru da bi se ustanovila tačna dijagnoza. Naprsnuća lobanje su obično posledica jakog udarca u glavu. Traume kod pasa izazvane padom sa visine ili udarca u predeo glave obično imaju za posledicu, naprsnuća, lom ili iščašenja donje vilice. Prelom kičmenog stuba je jedan od najtežih oblika preloma. U ovakvim slučajevima pas se ne sme pomerati, već je potrebno pozvati veterinara da izvrši pregled na licu mesta. Nažalost, prognoze za izlečenje psa kojem je polomljena kičma gotovo po pravilu nisu dobre.

Ukoliko pas hramlje, cvili od bolova, noga mlitavo visi ili se javlja otok postoji sumnja da je došlo do neke traume. U tom slučaju ljubimcu treba odmah onemogućiti dalje kretanje pri kojem može doći do daljnjeg oštećenja kosti ili okolnog tkiva. Povređenog psa treba sa mnogo pažnje odvesti do veterinarske ambulante koja je opremljena rentgen aparatom. Ukoliko su u pitanju unutrašnji prelomi kostiju, pomeranje može izazvati cepanje tkiva, pa će i lečenje trajati dosta duže. Intervencije na kostima zahtevaju maksimalnu higijenu i potpunu sterilnost uslova rada, specijalnu opremu i opštu anesteziju za izvođenje tih zahvata, tako da ne treba pribegavati nikakvim improvizacijama. Prelomi kostiju mogu izazvati ozbiljne komplikacije zato uvek treba pratiti uputstva veterinara.

Pri pregledu ekstremiteta nakon traume neophodno je uraditi rentgenski snimak, jer se jedino na osnovu snimka može sa sigurnošću utvrditi da li se radi o prelomu. Prelomi kostiju, ali i naprsnuća, rešavaju se repozicijom ili imobilizacijom. Naprsnuća obično ne zahtevaju hiurške intervencije već samo imobilizaciju. Kod preloma, gde je došlo do potpunog prekida koštanog tkiva i izmeštanja delova kosti, najčešće je neophodno obaviti ortopedsku hiruršku intervenciju. Ove operacije se uglavnom sastoje u vraćanju kosti u fiziološki položaj korišćenjem ortopedskih implantata kao što su žice, šipke ili pločice.

Koštano tkivo ima dobru sposobnost regeneracije i zarastanja uz uslov da se prelomljeni delovi kosti spoje i dobro fiksiraju – imobilišu. Imobilizacija i apsolutno mirovanje su važni za zarastanje koje traje 3 – 4 nedelje. Nakon toga postepeno se uvodi fizička aktivnost i u tom smislu veoma korisna se pokazala fizikalna terapija. Fizikalnom terapijom se vraća mobilnost ekstremiteta i obezbeđuje prilagođavanje na nove fizičke aktivnosti. Primenjuje se u obliku masaže ili terapijskih vežbi.

Traume kod pasa izazvane naprsnućima ili prelomima kostiju zahtevaju visok stepen opremljenosti i obučenosti veterinara. Zbog posledica koje mogu da ostanu ili nastanu veoma je važno ljubimca odvesti što pre na pregled i to u ambulantu koja ima adekvatnu opremu i uslove da sanira ovakve probleme.

Specijalistička Veterinarska Klinika Sveti Vrači ima vrhunske kadrove i poseduje najsavremeniju opremu i uslove za izvođenje najsloženijih operacija kostiju i koštanog sistema.

 Pročitajte više:

Prelom lakatne kosti

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine