Oli, domaća evropska mačka, star pet godina,.. doveden u VET Kliniku Sveti Vrači zbog učestalog povraćanja nesvarene hrane neposredno nakon obroka. Dijagnostikovan akutni gastritis, data medikamentozna podrška i restriktivan režim ishrane uz kontrolu unosa vode. Kontrola za 24 sata.

Gastritis je upala sluznice želuca. Najčešće se javlja kod kućnih mačaka. Može ga pratiti puno želudačnocrevnih simptoma kao što su povraćanje, bolnost u području stomaka, gubitak apetita, pojačano uzimanje vode, slabost i letargija. Povraćeni sadržaj je najčešće žuto penast, a mogu biti prisutni i tragovi krvi. U akutnom slučaju dolazi do naglog povraćanja hrane nakon obroka.

Povraćanje nesvarene hrane neposredno nakon jela može se javiti i ukoliko mačka ne žvaće, nego samo pohlepno guta. U tom slučaju hrana se ne počinje variti već u ustima, nego odlazi direktno u želudac. Osim toga, gutanjem celih granula mačka se naguta i vazduha, koji zajedno sa nesvarenom hranom opterećuje želudac i dolazi do gastritisa.

Akutni gastritis javlja se zbog trovanja hranom, prejedanja ili bakterijske i virusne infekcije. Slab imunitet pogoduje izloženosti bakterijama i pojavu gastritisa. Alergije na hranu, toksini iz đubriva i proizvodi za čišćenje u domaćinstvu, antifriz, biljni i hemijski iritansi takođe su čest uzrok gastritisa, a isto tako i neki lekovi kao što su nesteroidni protivupalni lekovi i steroidi. Uzrok može biti i progutano strano telo. Paraziti, stres, neoplazije i druge navedene sistemske bolesti takođe su povezane sa gastritisom.

Dijagnoza se postavlja na temelju isključenja drugih uzroka povraćanja. Krvna slika, rentgen i biopsija nekad su potrebne da se detektuje tačan uzrok.

Lečenje gastritisa obuhvata post, korekciju dehidracije i elektrolita, identifikaciju i eliminaciju uzroka kao i propisivanje lekova. Blagi i akutni gastritis leči se postom od 24h kako bi se omogućilo želucu da se oporavi i upali da se smiri. Vodu za piće treba nuditi u manjim količinama svakih par sati. Mace sa gastritisom zbog gubitka tečnosti budu žedne pa pojačano piju, a zbog nadraženog želuca mogu tu vodu povratiti. Zatim se mačka hrani mekanom, malomasnom lakoprobavljivom hranom. Hrani se više puta na dan manjim količinama. Preporučuje se i jedan noćni obrok, da se izbegne jutarnje povraćanje zbog kiseline u praznom želucu.

U težim i hroničnim slučajevima veterinar će, nakon što ustanovi uzrok, odrediti protokol lečenja. Propisaće antibiotike, nadoknadu tečnosti infuzijom, i lekove za smirivanje kiseline u želucu.

 Pročitajte više:

Biga – akutni gastritis

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine