Mačka Carica, persijska mačka stara 16 godina,.. Prestala da jede pre par dana, dehidrirala je i ima povišenu telesnu temperaturu. Na infuzionoj terapiji u Klinici Sveti Vrači, u svrhu korekcije dehidracije, je od sinoć. Zdravstveno stanje stabilizovano, u toku pretrage i traženje uzroka.

Predak današnje domaće mačke je afrička divlja mačka, Felis Sylvestris libica, poznata i kao pustinjska stanovnica suvih predela, bez dovoljno hrane i vode. Zato je ova mačka razvila sposobnost da preživi čak i kad izgubi 40 odsto masnog tkiva i proteina. Znatne količine vode obezbeđivala je sebi tako što se hranila sitnim životinjama, glodarima i pticama, čija tkiva sadrže i do 73 odsto vode. Današnja domaća mačka zaržala je istu sposobnost. Zato je sadržaj vode u industrijski proizvedenoj hrani u konzervama otprilike 73 odsto. Međutim, u suvim gotovim proizvodima on je znatno niži tako da, ukoliko mačku hranimo na taj način, treba da pije veće količine vode, a suvu hranu treba kombinovati sa onom iz konzervi.

Slabost

Za razliku od pasa ili ljudi, mačka nije razvila dovoljno snažan refleks žeđi koji podrazumeva veoma složeno međusobno dejstvo bubrega i mozga. Kad organizam izgubi preteranu količinu telesne tečnosti, odnosno dehidrira, bubrezi ispuštaju hemikalije koje saopštavaju mozgu kako je žedan i da mu je potrebna voda. Pošto je taj refleks kod mačke slabo razvijen, ona mora kroz hranu da obezbedi dovoljne količine vode. Osim toga, mačke nisu u stanju ni da prilagode količine vode koje uzimaju kad poraste spoljašnja temperatura, tokom letnjih meseci. Zbog tih odlika, ova životinja je prilično podložna dehidraciji i bitno je da naučimo da prepoznamo situacije u kojima je izgubila neophodne količine vode i da na vreme reagujemo.

Simptomi

Glavni znak da je dehidrirala je promena u izgledu kože. Ako uhvatite pristima kožu na leđima mačke, iznad mesta na kome joj se spajaju lopatice, i blago je povučete nagore, trebalo bi da se vrati na svoje mesto čim je pustite. Međutim, kad mačka dehidrira, koža se sve sporije vraća na svoje mesto, a ako se uopšte ne vraća, stanje je veoma ozbiljno. Postoje i drugi znaci dehidracije: suve, lepljive desni, apatičnost, odbijanje hrane i simptomi karakteristični za bolest zbog koje se javila dehidracija, ukoliko je uzrok neka bolest. Dehidracija može biti i posledica povraćanja, dijareje, povišene telesne temperature, neke traume, srčanog udara, šećerne bolesti i drugih bolesti.

Prevencija

Ukoliko primetite znake da je mačka dehidrirala, treba odmah da reagujete. Ako je u stanju da pije vodu, stavite je na neko mirno mesto i obezbedite svežu vodu. Možete pustiti vodu da teče iz slavine, jer će je to podstaći da pije. Vodi u činijici možete dodati neku hranu koju mačka voli, na primer ribu iz mačje konzerve, pa će je i to podstaći da pije. Ukoliko mačka odbija da pije vodu, ili nije u stanju da to čini, uzmite špric za injekcije, skinite iglu i polako joj sipajte vodu u ugao usana (nikako između prednjih zuba, jer biste joj ubacili vodu u pluća i izazvali gušenje).

Situacija u kojoj vidite da je mačka dehidrirala veoma je ozbiljna i intervencije koje preduzmete mogu se pokazati nedovoljnim. Zato je treba što pre odvesti veterinaru koji će joj pružiti stručnu pomoć. Naravno da je najbolje sprečiti takve situacije, a to ćete postići tako što ćete svojoj ljubimici uvek obezbediti dovoljne količine pogodne hrane i sveže vode.

Uzroci dehidracije

 • Probavni organi: trovanje hranom, bakterijske ili virusne infekcije (panleukopenija, salmoneloza, calitseviroz, toksoplazmoza, gastroenteritis), pankreatitis, opstrukcija creva
 • Onkološke bolesti gastrointestinalnog trakta
 • Teške zaraze
 • Nepravilna prehrana (nagli prelaz na novu hranu, hranjenje uglavnom suvom hranom, nisko kvalitetna hrana)
 • Alergije na hranu
 • Reakcije na lekove
 • Trovanje: trovanja otrovnim supstancama, otrovima.

Posledice dehidracije:

 • Teški gubitak krvi
 • Povišena telesna temperatura
 • Izbegavanje unosa hrane i tečnosti
 • Patologija bubrega: zatajenje bubrega
 • Pregrevanje, toplotni udar
 • Endokrine patologije (diabetes mellitus)
 • Rak

Lečenje

Pre lečenja dehidrirane mačke, potrebno je utvrditi uzrok ovog stanja. Da biste to učinili, svakako zatražite pomoć u veterinarskoj ordinaciji. Budući da se dehidracija ne pojavljuje upravo takva, ali najčešće je manifestacija ozbiljne bolesti, terapija bi trebalo biti usmerena na uzrok. Potrebno je napraviti što više analiza i pretraga kako bi se postavila dijagnoza i propisalo optimalno lečenje. Što pre lečenje započne, manje su mogućnosti za nastajanje ozbiljnih posledica.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine