Pas Lea, pudla stara 7 godina,.. Hirurški odstranjena tumorozno promenjena vagina, lipom (benigni tumor) sa leve strane materice, materica i jajnici, izvedena plastična rekonstrukcija anatomskog položaja uretre.

Vaginalni tumori su posle mamarnih (tumori mlečne žlezde) najčešći tumori kod kuja. Najčešći tumori vagine su TVT tumori, koji se prenose parenjem i mogu se javiti kod mladih kuja češće nego druge vrste tumora.

Transmisabilni venerični tumor (TVT), poznat još kao i transmisabilni venerični sarkom ili infektivni sarkom, prestavlja benigni tumor pasa koji najčešće napada spoljašnje genitalije. Danas se zna da se on prenosi na sluznicu genitalija putem tumorskih ćelija prilikom fizičkog kontakta dve jedinke, posebno za vreme koitusa.

Često se ćelije TVT-a prenesu na sluznicu nosne usne duplje, prilikom lizanja ili njušenja zaraženih genitalija. Prenošenje tumora na ove sluznice znatno olakšava postojanje nekih lezija na njima ili prekid integriteta samih sluznica.

Simptomi

Tumor počnje da raste 15 do 60 dana nakon implantacije. TVT može da raste sporo i skoro neprimetno godinama, a može da bude invazivan i da eventualno postane maligan. Kod mladih pasa sa oslabljenim imunološkim sistemom tumor će lakše metastazirati. Po nekim istraživanjima metastaze su češće kod muških jedinki (16%) nego kod ženskih (2%). TVT metastazira najčešće na koži, potkožnom tkivu, limfnim čvorovima, očima, krajnicima, jetri, slezini, hipofizi i koštanoj srži.

Spoljašnje genitalije su najčešće primarna lokacija kod prirodno stečenih veneričnih tumora. Oboleli psi pre same dijagnoze pokazuju znake hronične nelagodnosti uz krvavi iscedak iz vulve ili prepucijuma. Kod ženki, tumor je najčešće lokalizovan u kaudalnom delu vagine ili u vestibulimu vagine. Kod mužjaka tumor je lokalizovan na bazi glansa penisa.

Kod pasa sa nazalnim TVT-om je prisutno kijanje, a ponekad može da se javi i deformitet lica. Transmisivni venerični tumor se takođe može pojaviti i na sekundarnim mestima kao što su koža, oralna šupljina, oči i predeo anusa.

Dijagnoza i terapija

Za tačnu dijagnozu TVT-a su obično dovoljni anamneza i klinička slika sa nalazom karakterističnih tumoroznih izraslina u predelu penisa ili vagine psa. Za preciznu dijagnozu koriste se citološke i histopatološke metode pregleda promenjenog dela tkiva. Zbog svog karakterističnog izgleda na citološkim preparatima, sama citologija kao metoda je dovoljna za sigurnu dijagnozu ovog tumora uzimajući u obzir i nalaz izraslina na polnim organima mužjaka i ženki. U terapiji se pored kastracije i sterilizacije koriste i specifični citostatici kao i terapija zračenjem.

Prevencija

S obzirom da se radi o polno prenosivoj bolesti prva i najefikasnija preventivna mera jeste sterilizacija ženki i kastracija mužjaka. Na taj način se sprečava prenoženje tumorskih ćelija sa jedinke na jedinku.

Tumori materice ili venerični tumori kod kuja su obično benigni (85-90). Retko se javljaju, obično kod starijih ne sterilisanih jedinki. Iako često ne postoje znaci bolesti, kod pasa sa ovim tumorima, može se primetiti iscedak iz reproduktivnih organa, piometra (gnojno zapaljenje materice), sterilitet.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike i dodatnih dijagnističkih metoda.

Što se tiče terapije ona zavisi od vrste tumora i nju određuje vaš veterinar, kao i procenu da li je potrebna hiruška intervencija (odstranjivanje materice).

Za razliku od tumora materice, tumori jajnika su skloni metastaziranju. Kod kuja se može primetiti poremećaj u polnom ciklusu (izostanak polnog žara, uporni estrusi, pyometra…). Nastanak ovih tumora često se vezuje za ne sterilisane jedinke.

Dijagnozu postavlja veterinar na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, biohemijskih analiza, biopsije (patohistološkog nalaza) i drugih dodatnih dijagnostičkih metoda.

Terapija zavisi od vrste (benigni ili maligni) tumora, veličine i rasprostaranjenosti. Terapiju određuje veterinar nakon postavljene dijagnoze.

Upozorenje: priložene fotografije mogu biti uznemirujućeg sadržaja

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine