Mrvica, bišon, stara pet godina,.. dovedena u Kliniku Sveti Vrači pred porođaj. Pregledom smo utvrdili da su štenad prevelika za normalan porođaj pa smo rešili da porođaj uradimo carskim rezom. Porođaj je protekao uredno, bez komplikacija. Mrvica i njene bebe nalaze se u bloku intenzivne nege, toplo im je i suvo. Radujemo se ovom danu jer je započeo rađanjem novih života a našu radost delimo sa vama, Mrvicom i našim slatkim bebama.

Carski rez kod pasa i mačaka obično je hitan zahvat koji se radi onda kada se iz bilo kog razloga ženka ne može normalno okotiti. Carski rez je neophodan kada dođe do primarne inercije materice (nema trudova), kada kod velikog broja štenaca dođe do sekundarne inercije materice (ošteni se nekoliko štenaca a zatim trudovi prestanu), kao i kod opstruktivne distokije odnosno kada je štene preveliko pa zbog veličine ne može da prođe kroz porođajni kanal.

Carski rez se nekada izvodi i planski ukoliko se predvidi da je normalan okot nemoguć. To se radi kod nekih rasa pasa (engleski, francuski buldog) kao i u slučajevima kada ženka ima povrede karlice koje kompromitiraju prohodnost porođajnog kanala.

Ženke kojima se mora uraditi carski rez često su lošeg opštog zdravstvenog stanja i potreban je detaljan pregled pre zahvata. Obično se radi o životinjama koje su se već trebale okotiti pa su iscrpljene, dehidrirane, nemirne. Posebno su iscrpljene one ženke kod kojih se radi o opstruktivnoj distokiji pa sve vreme imaju trudove, a ne mogu istisnuti mladunče. Pre opšte anestezije obično se daje intravenozna terapija. Ukoliko znamo da su fetusi mrtvi, odmah se započinje i antibiotska terapija kako bi se sprečila infekcija materice.

Pre zahvata, ultrazvukom se proverava ima li žive štenadi zbog korišćenja različitih vrsta anestezije u zavisnosti od toga da li je štenad živa ili nije. Prilikom vađenja štenaca, prvo se pristupa njihovom oživljavanju. Pumpicom se odstrani sluz iz disajnih kanala, pupčana vrpca se podveže a štene se istrlja suvom sterilnom gazom. Kod normalnog porođaja sve ove radnje obavi ženka, ona ih intenzivno liže dok se sasvim ne osuše. Štenad se zatim stavljaju u intenzivi blok na suvo i toplo mesto. Dok se ženka oporavlja od anestezije, njene dojke operemo mlakom vodom kako bi štenci odmah mogli sisati. Potrebna je stalna pažnja i nadzor prva 24 sata jer je ženka mamurna od anestezije, pa postoji opasnost da legne na štene. Sem toga, ženka mora mirovati.

Komplikacije kod carskog reza su relativno česte, pa je važno da je ženka pod strogim nadzorom. Osim antibiotske terapije daju se i lekovi koji smanjuju krvarenje iz materice. U nekim slučajevima kod carskog reza mora se izvršiti i sterilizacija ženke i to u slučajevima kada je materica zahvaćena infekcijom zbog plodova koji su dugo mrtvi ili pak ukoliko imamo jaka krvarenja kada se moraju odvojiti posteljice. Po pravilu preporuka je da se sterilizacija ne izvodi istovremeno sa carskim rezom već da se napravi drugom prilikom kada su reproduktivni organi u mirovanju. Kuje koje su imale carski rez mogu se, sledeći put sasvim normalno šteniti.

U periodu od 24 do 48 sati nakon operacije štenci mogu biti sa mamom jer je ona tada potpuno budna i biće pažljiva sa mališanima.

Nakon carskog reza rana se održava suvom. Nema potrebe stavljati medikamente, već samo više puta dnevno prebrisati ranu suvom sterilnom gazom.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine