Feliks, domaća evropska mačka, star dva meseca,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači radi vakcinacije protiv zaraznih bolesti. Prva vakcinacija se kod mačaka sprovodi u osmoj nedelji života.

Mačke se moraju očistiti od parazita, vakcinisati protiv zaraznih mačjih bolesti, i detaljno pregledati. Većina mačaka nađenih na ulici ima unutrašnje parazite i buve, pa ukoliko odlučite da udomite takvu mačku, poželjno je mačku pre donošenja u dom, dovesti u VET Kliniku gde će dobiti preparat protiv parazita, da se očisti od buva i pregleda na mikrosporidiozu, zarazu koja je prenosiva na ljude. Ukoliko je mačka zdrava, možete je uvesti u dom, a nakon nekoliko dana može se vakcinisati protiv mačjih zaraznih bolesti. Takođe po našem zakonu ste dužni da vakcinišete mačku protiv besnila i da je mikročipujete tj. obeležite.

Aktivnosti prema uzrastu – Mačići

  • 6.- 7. nedelja – čišćenje od parazita
  • 8. nedelja – vakcinacija protiv zaraznih bolesti
  • 9. nedelja – čišćenje od parazita
  • 12. nedelja – revakcina protiv zaraznih bolesti
  • Od trećeg meseca – Vakcina protiv besnila i mikročipovanje

Nakon što se obavi kompletan početni postupak (čišćenje od parazita, vakcinacija, revakcinacija), vakcinaciju treba nastaviti svake godine, jednom godišnje. Takođe i vakcina protiv besnila se daje svake godine.

Velika je zabluda da od štenećaka, parvoviroze i ostalih zaraznih bolesti oboljevaju samo štenci. Od štenećaka može oboleti pas bilo koje starosne dobi, pa čak i pas koji je prvih 5 godina uredno vakcinisan, a nakon toga nije. Imunitet koji stvori vakcina traje samo 1 god, i mada nije zakonski obavezno, psa bi trebalo vakcinisati svake godine. Isto tako je i sa mačijim bolestima. Životinje mogu oboleti u bilo kojoj starosnoj dobi ukoliko nisu na vreme vakcinisane, što zapravo vlasnika dovodi do još većih problema i puno većih troškova lečenja.

Za više informacija i specijalistički pregled pozovite nas u bilo koje doba! VET Klinika Sveti Vrači

 Pročitajte više:

Kako i kada vakcinisati kućnog ljubimca

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine