Đuka, domaća evropska mačka, star pet godina,.. doveden u VET Kliniku Sveti Vrači nakon što ga je na ulici pregazio auto. Urgentno urađene sve dostupne dijagnostičke procedure, RTG, UZ, krvna slika i biohemija. Dijagnostikovana ruptura dijafragme. Đuka hitno operisan, trenutno je u bloku intenzivne nege. Stabilan, disanje stabilno, svestan, probuđen iz narkoze.

Dijafragma je mišićno-tetivna pregrada između trbušne i grudne šupljine, a glavna funkcija joj je da, uz pomoć međurebarnih mišića, učestvuje u disanju. Bolesti koje zahvataju dijafragmu su kongenitalna (urođena) hernija, ruptura i paraliza. U praksi je najčešća ruptura dijafragme kao posledica traume – udarca automobila, pada sa visine ili udarca od strane čoveka, a to se najčešće događa kod mačaka.

Kod pucanja dijafragme otvoren je put trbušnim organima, koji pređu u grudnu šupljinu i pritiskom na pluća, srce i velike krvne sudove mogu bitno umanjiti funkciju tih organa. To se najviše primeti kod prolaska želuca i njegove dilatacije. U akutnim stanjima, vlasnici primete otežano (abdominalno), plitko i ubrzano disanje, letargiju, ponekad i plavičaste (cijanotične) sluznice. U hroničnim slučajevima, dominiraju znaci od strane probavnog trakta, pošto su jetra i probavni organi pomereni u grudnu šupljinu.

Lečenje je isključivo hirurško i sastoji se od repozicije dislociranih organa i rekonstrukcije dijafragme. Zahvat je rizičan, posebno ako je prošlo više vremena jer organi obično prirastu u novom položaju. Prognoza je povoljna ako se operacija napravi u roku 24-48 sati. Dijagnoza se postavlja RTG pretragom, kontrastom ili UZV.

 Pročitajte više:

Mačkica – rekonstrukcija dijafragme

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine