Mona, mešanac, stara devet godina,.. dovedena u Kliniku Sveti Vrači, nevesela, povraća, primetno bledilo kože sa žutilom posebno na glavi, povremen tremor kompletne muskulature, urađena laboratorija i biohemijske analize. Dijagnostikovan hepatitis. Data simptomatska terapija sa širokim antibiotskim spektrom. Kontrola svaka 24 sata.

Zarazni hepatitis pasa je veoma kontagiozno, akutno oboljenje koje se manifestuje upalom jetre kod štenadi često sa letalnim ishodom, dok kod odraslih pasa bolest protiče u vidu inaparentne infekcije. Pored upale jetre bolest karakteriše bifazično povećanje telesne temperature, tonzilitis, bolnost pri palpaciji ksifoidne regije i trbuha, povraćanje, krvarenje na desnima, proliv koji ponekad može biti sa primesama krvi, glomerularni i intersticijalni nefritis, a u nekim slučajevima zamućenje rožnjače i iridociklitis sa pojavom “blue eye” i encefalopatije.

Virus se najpre naseli u krajnicima i epitelu tankih creva, a zatim putem cirkulacije dospeva i u ostale organe. Umnožavanje virusa je izrazito u retikulohistiocitnom sistemu i endotelu krvnih sudova pri čemu dolazi do teškog oštećenja, a samim tim i do poremećaja u njihovom permeabilitetu i cirkulaciji. Ovo oboljenje je češće kod lovačkih pasmina koje su predisponiranije u odnosu na ostale rase jer češće dolaze u kontakt sa divljim životinjama kao što su lisica, vuk i medved.

Inkubacija traje od 3-10 dana, a tok i ishod ovog oboljenja zavise od uzrasta i načina zaraze. Ukoliko su psi usled oslabljenog imuniteta pri prethodnom dejstvu virusa štenećaka ili leptospiroze toliko iscrpljeni, Adenovirus ih praktično samo dotuče. Stoga se smrtnost ovog oboljenja kreće od 10-45 odsto …

 Pročitajte više:

Žile – hepatitis i uremija

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine