Stara sam samo nedelju dana, mama me okotila u stanu, imam još mnogo braće i sestara. Puzeći za mamom pala sam iza fotelje, mama se uplašila i pokušala da me dohvati šapom, uspela je ali me malo ogrebala pa sam plačući dospela u Kliniku Sveti Vrači. Sada je sve u redu, nemam hematom, samo malu ogrebotinu, vraćam se svojoj porodici.

Nakon porođaja, kuja će sama preuzeti brigu o štencima (polizati ih i njuškom pogurati prema sisama, kako bi posisali kolostrum), obrišete ih peškirom i stavite u blizinu majke, namestite ih za sisanje. Ukoliko kuja ima dovoljno mleka, štenci uglavnom sisaju (jedu svaka 2-3 sata) do 4 ili 5 nedelja starosti, kada im polako možete u jedan obrok ponuditi dehidrat i postepeno ih privikavati na suvu hranu.

Graviditet kod kuje traje 58-64 dana. U drugoj polovini graviditeta počinju značajne promene i u ponašanju i u fizičkom izgledu kuje. Trbuh i mlečna žlezda se znatno povećaju, a rastu i kujine potrebe za hranom. 2-3 nedelje pre štenjenja, kuji bi energetski trebalo pojačati ishranu. Stoga se preporučuje ishrana sa hranom za štence, ili ishrana za gravidne kuje, sve do završetka dojenja.

Prve znake štenjenja kuja pokazuje 24 h pre samog početka štenjenja. Kuja liže vulvu, uznemirena je, nekad odbija hranu, sprema leglo, traži sebi mirno mesto gde će se ošteniti, a neke čak i same nose mekše stvari na mesto koje odaberu za svoje gnezdo, stoga je na Vama da joj obezbedite miran i tihi kutak, koji nije na promaji, kako bi u miru i bez dodatnog stresa provela tih nekoliko sati koliko može trajati štenjenje. Neke kuje su mnogo staloženije i mirno prođu ovaj period.

Samo štenjenje je prirodan čin i većina kuja kroz njega prođe bez problema. Ako ipak dođe do problema (slabi naponi, dug period između izlaska dva šteneta, štenjenje mrtvih štenaca) treba se obratiti veterinaru. Štenjenje je prirodan proces u kome, najčešće, nemate potrebe da intervenišete. Ako neko štene nije u stanju da izađe možete biti od koristi. Kada štene nije u stanju da samo nađe sise, vaša pomoć je dobro došla. Nikada ne uzimajte štene od njegove majke, jer postoji opasnost da ga ona potom odbaci.

Da je porođaj blizu, osim po ponašanju, ukazuje nam i rektalna temperatura koja može pasti za ceo stepen, a mlečna žlezda se može naliti mlekom. U ovoj je fazi dobro kuju izvesti, da bi obavila svoje fiziološke potrebe, budući da sam porođaj može trajati i nekoliko sati.

Svako štene izlazi zajedno sa svojom posteljicom, koju obično, kao i pupčanu vrpcu, pregrize kuja, no kod neiskusnih kuja je u početku potrebna pomoć vlasnika (pustite je najpre da vidite hoće li instinktivno sama znati šta treba da radi). Ukoliko porođaj prolazi bez komplikacija (tj. da je vremenski interval između izlaska dva šteneta 10-30 minuta, da su trudovi podjednako učestali…), sve se završava kroz nekoliko sati.

Nakon porođaja, kuja će sama preuzeti brigu o štencima (polizati ih i njuškom pogurati prema sisama, kako bi posisali kolostrum), obrišete ih peškirom i stavite u blizinu majke, namestite ih za sisanje. Ukoliko kuja ima dovoljno mleka, štenci uglavnom sisaju (jedu svaka 2-3 sata) do 4 ili 5 nedelja starosti, kada im polako možete u jedan obrok ponuditi dehidrat i postepeno ih privikavati na suvu hranu.

Doba sisanja je doba kada vlasnik kuje nema direktan kontakt sa štencima. Hraneći kuju posredno se brine o ishrani njenih potomaka. To doba traje nešto duže od tri nedelje, tačnije od 23 do 25 dana. U prvih 14 dana, dakle, do trenutka kad štenci konačno progledaju, vlasnik će znati da su štenci siti ako ih pri obilasku legla zatekne ili na sisi ili na spavanju. Ako nemirno cvile i puze uokolo tražeći majku i intenzivno navlače naš prst izvesno je da u kuje nama dosta mleka. U tom slučaju štenad moramo dohranjivati sa nekoliko obroka dnevno, zavisno o kujinim količinama mleka. Štenci bi uz majku trebalo ostati do 8. nedelja.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine