Pas Vito, labrador retriver, star mesec dana,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači jer odbija hranu, ne može da guta, sumnja vlasnika da je progutao grančicu i da ima mehaničku prepreku u grlu,.. urađen rentgen, bez vidljivih stranih predmeta, obavljen fiziološki pregled, dati medikamenti za regulaciju probave, nakon 20 sati od prvog pregleda Vito je bolje.

Bilo koja stresna situacija može biti uzrok gubitka apetita. Odvajanje od majke i ostatka legla kao i dolazak u novu sredinu je situacija koja ni na koji način nije prijatna. Sasvim je prirodna reakcija da će štene pokazati odsustvo apetita dok se ne smiri, upozna okolinu, nove ljude ili druge životinje sa kojima deli prostor. Promena može da bude i u vrsti i načinu ishrane, pa se preporučuje korišćenje iste hrane koju je dobijalo u odgajivačnici. Promena hrane treba da se sprovede postepeno. Ukoliko ne pokazuje znake nekih drugih bolesti, sva je prilika da će vrlo brzo povratiti apetit.

Neki štenci razvijaju veću naklonost ka određenoj hrani i odbijaju bilo koju drugu koja im se ponudi. Nažalost, ovaj problem je posebno izražen ako je štenetu na raspolaganju hrana koju vlasnici koriste u svojoj ishrani. Tada je prilično komplikovano prisiliti psa da počne da uzima hranu koja mu je i namenjena. Uostalom, ovo je razumljivo, jer ni mi ne jedemo sa istom radošču bečku šniclu i kuvanu boraniju. Međutim, izbirljivost kao problem se javlja i kod pasa koji su od prvog trenutka naučeni na komercijalno pripremljenu hranu, bez obzira da li se radi o granulama ili vlažnoj hrani. Određeni ukusi su im draži od nekih drugih, pa štene koje voli ukus piletine može da odbija ukus ribe ili govedine.

Gubitak apetita je jedan od najčešćih simptoma brojnih oboljenja. Banalne infekcije disajnih puteva mogu pokvariti ukusan ručak jer štene neće moći da oseti miris omiljene hrane. Bolesti koje ugrožavaju život obavezno prati nagli gubitak apetita. Štenećak i parvoviroza su tu na prvom mestu. Kod raznih malignih oboljenja ili bolesti izazvanih parazitima takođe se javlja gubitak apetita. Naravno, prestanak uzimanja hrane mogu izazvati i bolesti zuba i usne duplje. Važno je da ukoliko odbijanje hrane traje više od jednog dana obavezno potražite pomoć veterinara kako bi se utvrdio uzrok takvog ponašanja. U takvim situacijama nemojte primenjivati postupke koji će vratiti apetit ljubimcu.

Odbijanje hrane tokom perioda sprovođenja dijagnostičkih procedura može biti ugrožavajuće po život šteneta. Ukoliko vam veterinar preporuči prisilno hranjenje specijalnom hranom preko šprica to obavezno primenjujte. U retkim slučajevima potrebno je plasirati sondu direktno u želudac kako bi pas dobio neophodnu hranu.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine