Keti, jorkširski terijer, stara 13 meseci,.. urgentno dovedena u Kliniku Sveti Vrači nakon što je vlasnik primetio da je Keti pojela čokoladu. Vlasnik je uspeo da za svega petnaestak munuta stigne sa Keti do Klinike, izazvali smo povraćanje i Keti je izbacila sav sadržaj iz želudca pre nego što se on razgradio i pre nego što je krenula intoksikacija. Keti u naručju porodice otišla kući.

Čokolada sadrži teobromin, snažan stimulans sličan teofilinu (lek koji deluje na respiratorni sistem) i kofeinu. Čokolada takođe sadrži kofein, ali u znatno manjim količinama. Tamna čokolada i čokolada za kolače sadrži najveće koncentracije teobromina. Mlečna čokolada, bela čokolada, i proizvodi koji sadrže malu količinu kakaa (kao što su kolači, torte, čokoladni keks) takođe sadrže stimulans u nižoj koncentraciji.

Teobromin stimuliše centralni nervni sistem i srce, povećava krvni pritisak i ubrzava peristaltiku (probavu) organa za varenje. Simptomi toksičnog delovanja čokolade su uznemirenost, nervoza, žeđ, povraćanje i proliv. Teško trovanje može dovesti do gubitka koordinacije, napada, kome i smrti.

Što je čokolada gorča i tamnija ona je i opasnija!

Emetici su preparati kojima se izaziva povraćanje i na ovaj način se čokolada može ukloniti iz organizma u periodu od 4 sata nakon konzumiranja. Pogodniji su za davanje psima i mačkama. Posebni preparati koji sadrže medicinski ugalj mogu za sebe da vežu toksine i do 8 sati nakon izlaganja. Ovi preparati vezuju čokoladu u crevima i ona se sa stolicom eliminiše iz organizma bez prethodne apsorbcije. Ne postoji specifičan antidot (protivotrov) za teobromin, ali kada se toksin već absorbovao, primenjuje se simptomatska terapija.

 Pročitajte više:

Mili se otrovala čokoladom

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine