Pablo, domaća evropska mačka, star tri meseca,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači radi čišćenja od parazita. Zakazana vakcinacija u toku nedelje.

Bez obzira da li ste životinju našli na ulici, udomili iz azila ili kupili od odgajivača, svaka životinja mora proći određenu proceduru vakcinacije, a s obzirom da veliki broj ljudi još uvek ne zna pravilan postupak, neretko se dogodi da se zbog nedavanja vakcina nađu u problemima, ili dođu u Kliniku po pomoć tek kada se jave prvi simptomi bolesti. Ovde ćemo vam objasniti pravilnu proceduru koju bi svaki vlasnik trebalo poštovati, zbog zdravlja životinje, ali i svoje porodice.

Mačke se takođe moraju očistiti od parazita, vakcinisati protiv zaraznih mačjih bolesti, i detaljno pregledati. Većina mačaka nađenih na ulici ima unutrašnje parazite i buve, pa ukoliko odlučite da udomite takvu mačku, poželjno je mačku pre donošenja u dom, dovesti u VET Kliniku gde će dobiti preparat protiv parazita, da se očisti od buva i pregleda na mikrosporidiozu, zarazu koja je prenosiva na ljude. Ukoliko je mačka zdrava, možete je uvesti u dom, a nakon nekoliko dana može se vakcinisati protiv mačjih zaraznih bolesti. Takođe po našem zakonu ste dužni da vakcinišete mačku protiv besnila i da je mikročipujete tj. obeležite.

Aktivnosti prema uzrastu – Mačići

  • 6.- 7. nedelja – čišćenje od parazita
  • 8. nedelja – vakcinacija protiv zaraznih bolesti
  • 9. nedelja – čišćenje od parazita
  • 12. nedelja – revakcina protiv zaraznih bolesti
  • Od trećeg meseca – Vakcina protiv besnila i mikročipovanje

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine