Lea, američki stafordski terijer, stara sedam meseci,.. dovedena u Kliniku Sveti Vrači nakon što je vlasnik primetio tkivo velike mase koje viri iz vulve. Dijagnostikovana vaginalna hiperplazija. Nanesena mast za zaštitu tkiva, sprečeno lizanje psa po bolnom mestu. Praćenje i kontrola pacijenta u narednim danima.

Kod vaginalne hiperplazije, dolazi do proliferacije vaginalne sluznice, koja se javlja za vreme ili neposredno pre nego što je pas „u teranju“ kao rezultat estrogene stimulacije tj. hormonalnog poremećaja. Najčešći pojavni oblik ovog stanja je glatka i blistava površina, koja sa dugotrajnom izloženošću postaje suva i na njoj nastaju pukotine, uz moguće prisustvo blagog vaginalnog iscedka. Prolaps se nastavlja tokom trajanja trudnoće ili se ponavlja pri porodu štenaca.

Neki psi koji pate od ovog problemaće pokazati naprezanje ili bolno mokrenje, ali retko se dešava da pas bude bez ikakvih simptoma.

Neke rase sklonije su vaginalnoj hiperplaziji, uključujući boksere, mastife, nemačke ovčare, američke staford terijere, labrador retrivere i engleske buldoge.

Najčešći primetan simptom je protruzija ružičastog, upaljenog tkiva sa vulve kod obolelog psa. Upala može prouzrokovati bol i posledično lizanje zahvaćenog područja.

Osim ako je stanje krajnje kritično, lečenje uopšteno zahteva samo nežno čišćenje i nanošenje masti za ublažavanje upale i zaštitu tkiva. Važno je sprečiti nastajanje dalje traume i moguće lizanje tako da se obolelom psu postavlja zaštitni okovratnik i pelena unekim slučajevima. Operativni zahvat je primenjiv u teškim slučajevima, ali treba ga izbegavati i primenjivati samo u izuzetnim slučajevima.

U većini slučajeva prognoza za izlečenje vaginalne hiperplazije je dobra, iako se stanje može ponoviti u budućim ciklusima.

Budući da je stanje povezano sa ciklusom estrusa ili teranja, jedino sredstvo prevencije je eliminacija ciklusa sterilizacijom.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine