Strah kod pasa je prirodni odgovor koji ih priprema da pobegnu od opasnosti u sigurnost. Strah od glasnih zvukova su uobičajeni problem kod pasa. Studije su pokazale da čak 49% pasa ima neku vrstu straha od jakih zvukova, a tek ih se 4% oporavi od toga samo od sebe. Psi imaju neverovatan sluh, zato doživljavaju glasne zvukove puno intenzivnije od nas ljudi. Za životinje petarde i vatrometi mogu biti strašno iskustvo, ali mi im možemo pomoći da se osećaju ugodnije u tim, za njih stresnim danima u godini.

Pre bilo kakve vet ili medicinske opservacije – DRŽAVO ZAUSTAVI manijake koji besomučno bacaju petarde sa terasa, na ulici, pijaci, ispred škola, u parkovima na šetalištima. ZAUSTAVI ludilo i malograđanštinu koja svake godine za vreme novogodišnjih praznika nanosi štetu i ljudima i životinjama !!!

BUDITE SPREMNI I OPREZNI! Kada ste u šetnji sa vašim ljubimcem, neka ljubimac bude tik pored vas, očekujte petarde i prangije u neposrednoj blizini. Budite spremni da zagrlite vašeg psa i da se udaljite što pre, noseći ga na bezbedno mesto!

Nije poznato kada se kod psa razvije strah od petardi, vatrometa, grmljavine i ostalih glasnih zvukova, ali je moguće pokušati, još dok je štene, pustite zvuke vatrometa i stvoriti mu pozitivno iskustvo. Puštajte zvuke vatrometa u pozadini, a sa njim se igrajte i radite sve normalno kao i obično. Počnite sa tihim tonom, pa pojačavajte da se pas postepeno navikne. Ključ je samo ostati pozitivan i pokazati psu da je to potpuno normalno. Takođe pomoći će ako se vi ne bojite zvuka petarde kada počne sezona pucanja, ako pas vidi da se vi bojite i on će se bojati, pogotovo dok je mlad.

Ako se vaš pas boji u vreme praznika, najbolje je pripremiti se tako da mu to iskustvo prođe što bezbolnije. Pokušajte ga što je moguće više izolovati od zvukova i napravite mu sigurno okruženje, dajte mu neku zanimaciju. Distrakcija je najbolja stvar da psu preusmerite pažnju. Pas će se ipak najbolje osećati ako je sa vlasnikom.

Ako se pas boji nemojte ga terati u šetnji kada padaju petarde, to je za njih stres, a vi mu morate biti osoba od poverenja i neko ko će mu dati sigurnost. Prošetajte svog ljubimca rano ujutro i napravite dužu šetnju, u slučaju da kasnije ne budete mogli jer kreće vatrometno ludilo. Izbegavajte večernje šetnje ili izvedite ljubimca kasno kada prestane šenlučenje. Cilj je da ljubimcu smanjite osećaj straha i nervoze.

  • Napravite psu sigurno mesto u stanu ili kući, krevet, tepih ili čak kupatilska kada jer je tamo najtiše. Bitno je da se vaš ljubimac u svakom trenutku oseća sigurno.
  • Nemojte psa ostaviti samog, najbolje će se osećati ako je uz vas.
  • Ako je pas u dvorištu pustite ga u kuću jer postoji opasnost od bežanja i samopovređivanja.
  • Trenirajte ljubimca puštanjem zvuka vatrometa. Pustite mu zvukove na računaru i intenzitet i volumen pojačavajte iz dana u dan, uvek prateći ponašanje vašeg ljubimca. Cilj je da se navikne na buku i specifične zvuke.
  • Tokom pravog vatrometa ili petardi, odvucite mu pažnju nekom igrom ili omiljenom poslasticom. Nikada ne kažnjavajte vašeg ljubimca ukoliko se boji.
  • Dajte mu pseće tablete za smirenje sa melatoninom. Konsultujte se sa vašim veterinarom oko sredstava za smirenje.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine