Leo, nemaški špic, star 1.5 godina,.. doveden u VET Kliniku Sveti Vrači nakon što je počeo da krvari iz rektuma. Pre toga je pojeo pakovanje viršli za ljudsku ishranu. Urađena krvna slika i biohemija. Dijagnostikovana alimentarna intoksikacija hranom koja je dovela do hemoragičnog enteritisa. Data simptomatska terapija, praćenje pacijenta u narednim satima, gladovanje. Kontrola nakon 12 sati.

Gastritis je relativno česta bolest kod pasa. On predstavlja upalu želudačne sluzokože a kao posledicu obavezno ima oštećenje iste. Ispoljava se poremećenom probavom, apsorpcijom ili prolazom hrane. Najčešće se javlja u obliku kataralnih promena na sluznici, akutne ili hronične prirode.

Upalu želudačne sluznice izazivaju mikroorganizmi i različite supstance koje sluznicu iritiraju mehanički, hemijski, termički ili toksički, kao i nesteroidni protivupalni lekovi, stres (psihosomatska bolest). Poseban apostrof pridaje se greškama u prehrani, nutritivnoj alergiji i bolestima drugih organa (bolesti zuba, jetre, gušterače, bubrega).

Akutni gastritis uključuje nekoliko posebnih oštećenja sluznice: akutne želudačne erozije, erozivni gastritis i akutni hemoragični gastritis. Simptomi koji se javljaju kod akutnog gastritisa najčešće su povraćanje koje može ubrzo pratiti i dehidracija, gubitak apetita, gubitak telesne težine i neugodan zadah iz usta. Ako se radi o lezijama na sluznici želuca koje krvare, može se javiti hematemeza (povraćanje krvi) i melena (crna stolica).

Hronični gastritis deli se na superficijalni (površinski) koji je lakši oblik bolesti i atrofični gastritis koji je teži oblik bolesti. Superficijalni gastritis najčešće zahvata gornje delove želuca, a specifičan je po stvaranju protivtela na posebnu vrstu želudačnih stanica i na molekul koji je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Kao posledica bolesti dolazi do razvijanja perniciozne anemije. Atrofični gastritis najčešće zahvata donje delove sluznice.

Lečenje kod akutnog gastritisa provodi se antacidima, histaminskim H2 blokatorima. Kod hroničnog gastritisa, uz navedene lekove, primenjuju se vitamini B kompleksa za zaštitu sluznice želuca i ako je došlo do perniciozne anemije vitaminom B12 (injekciono).

Kod pasa se može javiti i posebni oblik gastritisa, akutni flegmonozni gastritis kao rezultat infekcije želudačne sluznice bakterijama streptokoka, stafilokoka, Escheria coli, Proteus vulgaris ili Clostridium perfringens. Klinički, flegmonozni gastritis praćen je naglim nastankom bola u epigastriju, povraćanjem i groznicom. Kod pasa i mačaka istražen je i eozinofilni gastritis koji se javlja retko, a uzrokovan je infiltracijom eozinofila kao reakcija na nematode.

Dijeta je kod gastritisa važna i u tom smislu je medicinska hrana dobro rešenje. Hranu sa oznakom Intestinal, odnosno Gastrointestinal, bolesni pas bi trebalo da jede do stabilizacije, odnosno još nedelju dana nakon prestanka simptoma.

Ulazna vrata parvovirusa virusa su sluznica usta i nosa. Sam virus ima afinitet prema stanicama koje se brzo dele, stoga najviše napada stanice crevnog epitela i leukocite. Inkubacija parvo virusa traje 5-11 dana, a ispoljava se klinički u dva oblika, kao miokarditis i kao enteritis.

Enteritis je infekcija digestivnog trakta, odnosno zapaljenje tankog creva. Enteritis izazva velike bolove i grčeve u predelu stomaka i konstantan proliv.

 Pročitajte više:

Zevs – gastritis i enteritis

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine