Ljubiša, domaća evropska mačka, star godinu dana,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači zbog razderotine nastale u tuči sa drugim mačorom oko zajedničke poznanice. Ljubiši je ovo ponovljeni incident, nećemo licitirati oko razloga povrede. Razderotina hirurški obrađena i zašivena. Nakon medikamentozne terapije Ljubiši preporučeno mirovanje,.. u svakom pogledu 🙂

Prema izgledu i oštećenju tkiva rane se dele na otvorene i zatvorene. Svaka rana je primarno inficirana, a opšti (gubitak krvi, pad opšte otpornosti, iscrpljenost…) i lokalni (količina zdrobljenog i nekrotičnog tkiva, hematomi, poremećaj cirkulacije…) utiču i pomažu u pojavi infekcije.

Posekotine nožem ili staklom ubrajamo u rane nastale vučenjem i pritiskom. Kod ovih rana rubovi su oštri, a površine posekotine glatke. Oštećenje tkiva je neznatno, krvarenje je veće nego kod rana nanetih testerom ili drugim tupim predmetom.

Posekotine i razderotine nastale tupim predmetom imaju nepravilne ivice, manje krvare ali su oštećenja tkiva veća.

Pri zbrinjavanju rana dva su značajna postupka koja bi vlasnik trebao da učini. Prvo je, privremeno ili stalno zaustavljanje krvarenja i sprečavanje naknadne infekcije. Mora se imati na umu da su ovi zahvati kod pojedinih povreda bolni pa se treba zaštititi na odgovarajući način (zaštitna korpa ili povez).

Krvarenje koje je opasno po život može biti arterijsko (svetlo crvena krv ističe u mlazu sinhrono sa udarima srca), ili vensko (tamno crvena krv u mlazu), ili kombinacija prethodna dva. Svežu ranu ne treba ispirati 3 % hidrogenom ako u kratkom roku životinja ne može biti odvedena veterinaru. Na ranu iz koje je zaustavljeno krvarenje na treba ništa stavljati da se tek stvoreni koagulum ne bi oštetio …

 Pročitajte više:

Baba se povredila žicom

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine