Lola, mešanac, stara 10 meseci,.. urgentno dovedena u VET Kliniku Sveti Vrači zbog sumnje vlasnice da je namerno otrovana u komšiluku. Pas ne ispoljava simptome promenjenog zdravstvenog stanja. Fizikalni pregled uredan u svim parametrima. Izazvan refleks povraćanja. Nalaz pokazao prisustvo rozikastih briketa u povraćenom sadržaju (otrov za glodare). Lola je preventivno provela neko vreme na intenzivnoj nezi. Duša jedna od kuce. Sve nas je opčinila svojom ljupkošću. Ide kući zdrava i vesela.

Najčešći otrov sa kojim se kućni ljubimci susreću jeste otrov za glodare – pacove i miševe. Naime, prilikom sprovođenja postupka suzbijanja štetnih glodara (deratizacije), otrov za štakore se meša sa pšenicom u formi „pogača“. Otrov koji se koristi je antikoagulant i to kumarinski derivat. Te materije su kompetitivni inhibitori vitaminu K u procesu grušanja krvi. Osim toga, otrov deluje i na kardiovaskularni sistem tako što oštećuje kapilarni endotel.

Klinička slika trovanja kućnog ljubimca varira kako po manifestnim znakovima tako i po intenzitetu istih. Najčešće se pojavljuje napredujuća slabost životinje, bledilo vidljivih sluznica i krvarenja po telu, u obliku većih ili manjih hematoma po ušima, butinama, u okolini zglobova, posebno skočnog zgloba te po vidljivim sluznicama. Krvarenja se zapravo razvijaju u svakom tkivu, u potkožnom tkivu, mišićima, u predelu pluća, stomaka u mozgu itd. Otrovane životinje mogu imati krvavi proliv ili mogu da povraćaju krv, mogu krvariti na nos ili mokriti krv …

 Pročitajte više:

Trovanje lepkom za glodare

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine