Ja sam jedno slatko mače koga su vlasnici doveli u VET Kliniku Sveti Vrači radi konsultacija oko pravilne ishrane. Imam samo mesec dana. Tokom treće i četvrte nedelje, crevni trakt već su počele da naseljavaju bakterije neophodne za pravilno varenje hrane. Takođe, svako mače tada počinje da istražuje okolinu i majčino mleko više ne može da zadovolji svakodnevne nutritivne potrebe.

Tokom prvih nedelja života mačići su u potpunosti vezani za majku. Sisanje traje 4-6 nedelja, a ponekad i duže (do 2 meseca). U uzrastu oko 2 meseca starosti mačići su spremni za samostalni život i mogu se odvojiti od majke.

Nakon 3-4 nedelje starosti, možete u ishrani mačeta početi koristiti granulirane hrane koje sadrže vitamine, minerale, aminokiseline i sve ostale potrebne sastojke, pravilno izbalansirane.

Mačka sama ne može da sintetiše taurin koji je obavezan sastojak svih kvalitetnijih hrana, a inače je neophodan za pravilan rast i razvoj mačaka. Ovu hranu (dehidriranu hranu za mačiće) u početku treba davati u kombinaciji sa adaptiranim mlekom za mačiće, tako što se mlekom prelivaju granule i na taj način ih učine mekšim, mada je mače u tom uzrastu sposobno da jede i granule date konzistencije.

Što se tiče dnevne količine adaptiranog mleka i dehidrirane hrane, koja zadovoljava energetske potrebe mačeta u periodu rasta i razvoja, ona zavisi od energetske vrednosti hrane (koja se razlikuje), a svaki proizvođač je dužan da na originalnom pakovanju hrane naznači dnevne potrebe u hrani za mače određenog uzrasta i težine.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Nikola Savić
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine
Radosav Vranić
Jovana Dimitrijević