Toto, pudla, star 4 meseca,.. doveden u VET Kliniku na nastavak terapije u lečenju bolesti izazvane ušnim šugarcem. Prvi tretman protiv bolesti, urađen je pre nedelju dana. Toto je mnogo bolje a uši se vidno oporavljaju.

Šugu kod pasa i mačaka mogu prouzrokovati vrste iz tri roda, i to: Sarcoptes, Otodectes i Notoedres. Retko se danas sreće ovo oboljenje, jer vlasnici drže životinje u dobrim uslovima, a sreće se mnogo češće kod pasa lutalica, što predstavlja stvarnu opasnost za vaše ljubimce. Uzročik je šugarac koji se, sem kod pasa, može naći i kod konja, mačke i čoveka. Oboljenje se može javiti kod pasa i mačaka svih starosti.

Pas stalno trese glavom, češe uši odnosno predele oko njih. Paraziti da bi došli do tkivnih sokova, stvaraju lezije (ranice), i izazivaju zapaljive procese i eksudaciju. Zatim dolazi do pojačane sekrecije cerumena (ušni vosak), tamnosmeđe boje. Često se ceo ušni kanal ispuni tim sadržajem, i u njemu se nalazi velik broj parazita. Promene se mogu preneti na srednje i unutrašnje uvo, a u daljem toku moguće je zapaljenje mozga. Životinja mršavi, ima grčeve i želju za begom, ne vidi i konačno nastupa smrt. Ako se preduzme lečenje, oboljenje brzo prestaje.

 Pročitajte više:

Lav – ušni šugarac

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Nikola Savić
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine
Radosav Vranić
Jovana Dimitrijević