Lav, jorkširski terijer, star 50 dana,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači zbog trešenja glavom i češanja desnog uha. Vidno nekoordinisano kretanje, izuzetna osetljivost desnog uha. Urađen bris uha i dijagnostikovan ušni šugarac, data simptomatska terapija, ponovni tretman preporučen u periodu od sedam dana.

Šugu kod pasa i mačaka mogu prouzrokovati vrste iz tri roda, i to: Sarcoptes, Otodectes i Notoedres. Retko se danas sreće ovo oboljenje, jer vlasnici drže životinje u dobrim uslovima, a sreće se mnogo češće kod pasa lutalica, što predstavlja stvarnu opasnost za vaše ljubimce. Uzročik je šugarac koji se, sem kod pasa, može naći i kod konja, mačke i čoveka. Oboljenje se može javiti kod pasa i mačaka svih starosti.

Otodectes – Šuga – Šuga ušiju
Spoljni ušni kanal, a može da zahvati i deo kože na zadnjoj strani baze uha. Uzročnik je šugarac Otodectes cynotis var. canis. Može se javiti još kod mačaka, lisica i lasica.

Simptomi
Pas stalno trese glavom, češe uši odnosno predele oko njih. Paraziti da bi došli do tkivnih sokova, stvaraju lezije (ranice), i izazivaju zapaljive procese i eksudaciju. Zatim dolazi do pojačane sekrecije cerumena (ušni vosak), tamnosmeđe boje. Često se ceo ušni kanal ispuni tim sadržajem, i u njemu se nalazi velik broj parazita. Promene se mogu preneti na srednje i unutrašnje uvo, a u daljem toku moguće je zapaljenje mozga. Životinja mršavi, ima grčeve i želju za begom, ne vidi i konačno nastupa smrt. Ako se preduzme lečenje, oboljenje brzo prestaje.

Dijagnoza
Spoljni ušni kanal se napuni cerumenom i nalazom parazita u sadržaju uzetom iz spoljnog ušnog kanala.

Lečenje
Pre lečenja treba pažljivo odstraniti nagomilani sadržaj iz spoljnog ušnog kanala. Potrebna su dva lečenja u razmaku od 10 do 14 dana.

 Pročitajte više:

Bob – ušni šugarac

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine