Zoro, američki stafordski terijer, star 12 godina,.. na poziv vlasnika, dežurna ekipa Klinike Sveti Vrači došla u kućnu posetu. Pas otežano diše, kašlje, ima srčanu insuficijenciju. Primetan rozikatski iscedak iz nosa. Data podržavajuća terapija i set medikamenata kako bi sprečili sekundarnu bakterijsku infekciju respiratornih organa. Zoro stabilizovan, kontrola za dvanaest sati sa nastavkom dijagnostike.

Neki od simptoma koji mogu ukazivati na bolest srca kod pasa su otežano disanje, često kašljanje, smanjen apetit i gubitak težine. Takođe, pas može biti slab i letargičan, manje aktivan, i sa otocima na abdomenu. Kod nekih oblika srčanih oboljenja može se javiti čak i potpuni gubitak svesti prilikom većih fizičkih napora.

Srčana oboljenja čest su problem kod pasa i obuhvataju oko 16% ukupne patologije. Srčana oboljenja dovode do srčane slabosti, tj. slabljenja funkcije samog srca. Za posledicu, srce nema snage da pumpa dovoljno krvi u tkiva i da ih snabdeva kiseonikom i drugim neophodnim materijama. Srčana oboljenja mogu biti urođena ili stečena.

Kod pasa postoje dva osnovna tipa srčanih oboljenja. To su hronična bolest srčanih zalistaka i oboljenje srčanog mišića. Kod hronične bolesti srčanih zalistaka smanjena je efikasnost srca prilikom protoka krvi. Kod oboljenja srčanog mišića dolazi do smanjene efikasnosti srčanog rada. Postoji nekoliko faktora koji utiču na nastanak srčanih oboljenja kod pasa. To su rasna predispozicija, pol, starost kao i telesna kondicija psa. Kod malih rasa pasa, kao što su pudle, maltezeri i terijeri, češća je hronična bolest srčanih zalistaka. Oboljenja srčanog mišića češće se javljaju kod srednjih i velikih rasa pasa, poput dobermana, doga i zlatnih retrivera.

Srčana oboljenja češća su kod mužjaka. Srednje stari i stariji psi podložniji su srčanim oboljenjima. Takođe, loša telesna kondicija psa, konkretno prekomerna težina, čest je uzrok srčanih oboljenja.

Slabljenje funkcije srca može biti uzrokovano i parazitima kao što je dirofilarija ili srčani crv. Ovog parazita prenose komarci a parazitira u plućnim arterijama. U razvijenim oblicima bolesti srčani crv prodire i nastanjuje se u desnu polovinu srca.

 Pročitajte više:

Atila – kardiovaskularna insuficijencija

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine