Pas Vito, labrador retriver, star mesec dana,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači 23. jula zbog odbijanja hrane i nemogućnosti gutanja iste, nakon dodatnog rentgenološkog pregleda sa upotrebom kontrasta dijagnostikovan megaezofagus (stanje proširenosti jednjaka). Vito otpušten na kućno lečenje sa propisanom terapijskom ishranom. Vitu želimo oporavak a njegovom vlasniku mnogo upornosti i strpljenja.

Megaezofagus je stanje proširenosti jednjaka pri čemu ne postoji mogućnost transporta hrane do želuca uz pomoć mišićnih kontrakcija. Ovo stanje može biti urođeno ili stečeno. Oesophagus ili jednjak je mišićna cev koja sprovodi hranu od usta do želuca. Kada hrana dospe u jednjak, izaziva refleksne mišićne kontrakcije i relaksacije koje imaju zadatak da sprovedu hranu do želuca. U slučajevima kada je prekinuta ili oslabljena neuromišićna veza, jednjak gubi tonus i sposobnost da sprovodi hranu do želuca. Hrana se nakuplja u lumenu jednjaka što dodatno dovodi do njegove dilatacije, tj. proširenja jednjaka.

Urođeni megaezofagus se javlja kod štenaca i mladih pasa. Predisponirane rase su: Irski seter, Njufaundlender, Nemački ovčar, Šar pei, Labrador Retriver. Bolest je skrivena dok pas ne počne da jede čvrstu hranu, što znači da se ne može zapaziti kod štenaca koji sisaju. Smatra se da urođeni megaezofagus nastaje zbog nedovoljne inervacije mišićnog sloja jednjaka. Tokom rasta psa nervni sistem sazreva, te se uspostavlja bolja neuromišićna veza i stanje se popravlja.

Stečeni megaezofagus nastaje kod odraslih pasa usled poremećene ili prekinute inervacije mišićnog sloja jednjaka koja može nastati kao posledica raznih oboljenja.

Myasthenia gravis je najčešće oboljenje koje posledično može dovesti do megaezofagusa. Myasthenia gravis je oboljenje koje se karakteriše prekidanjem nervno-mišićne veze, te impulsi koji se provode nervima i za posledicu imaju reakciju mišića, koje izostaju. Pored muskulature jednjaka, zapaža se slabija reakcija i skeletnih mišića.

Adisonova bolest (hipoadrenokorticizam) takođe može biti povezana sa megezofagusom, ali u ređim slučajevima. Adisonova bolest predstavlja hormonsko oboljenje u toku kojeg organizam luči manju količinu kortizona. Nedostatak kortizona utiče na metabolizam mišićnog sloja jednjaka. Mehanička oštećenja jednjaka mogu dovesti do striktura, tj suženja, te se ispred mesta suženja jednjak širi. Ovo nije klasičan primer megaezoafgusa, već dilatacije, ali simptomi mogu biti isti. Mehaničko oštećenje jednjaka nastaje usled čestih povraćanja, konzumiranja kostiju, pasažom stranih tela itd.

Dijagnoza megaezofagusa se postavlja radiografski. Nakon postavljene dijagnoze neophodno je odraditi endoskopski pregled jednjaka, kako bi se isključilo postojanje ulcera ili tumorskih masa. Pošto psi sa megaezofagusom u toku regurgitacije često inhaliraju povraćeni sadržaj, neophodno je radiografski i na osnovu auskultacije isključiti postojanje pneumonije. Preporučljivo je uraditi i biohemijske analize krvi, kao i krvnu sliku.

Terapija se svodi na olakšavanje pasaže sadržaja do želuca. Osnovno je odrediti koja vrsta hrane psu najviše odgovara: tečna, kašasta, čvrsta. Uvek je preporučljivo davati kašastu hranu, međutim u nekim slučajevima je dobijen bolji rezultat sa čvrstom hranom. Zatim je neophodno psu podići posudu za hranjenje, kako bi se što više smanjio uticaj gravitacije na hranu koja otežano pasira do želuca. Najbolji rezultati se postižu kada pas konzumira hranu tako što mora da se prednjim ekstremitetima popne na uzvišenje (stepenik) i nakon obeda tako provede 10 – 15 min, kako bi hrana pod uticajem gravitacije dospela do želuca. Daju se češće i manje porcije visokokalorične hrane, koja je lakosvarljiva.

Još uvek je nemoguće lečiti megaezofagus lekovima. Pouzdane rezultate nije dao ni hirurški tretman. Gastrična sonda daje rezultate ikoliko se iscrpe mogućnosti sa načinom ishrane.

 Pročitajte više:

Vito odbija hranu

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine