Milica, domaća evropska mačka, stara 12 godina,.. dovedena u Specijalističku VET Kliniku Sveti Vrači apatična i anemična. Urađen UZ pregled i dijagnostikovana splenomegalija. Data preporuka za dalju terapiju.

Splenomegalija ponekad predstavlja manji problem, ali ponekad ozbiljno poremećeno zdravstveno stanje. Mnogi uzroci dovode do povećanja slezine: javlja se kod anestezije određenim anesteticima, u stresnim situacijama, u stanju šoka, u prisutnosti krvnih parazita, hematoma koji zahvataju i slezinu, prisutnost hemangiosarkoma, torzije želuca, sistemske bakterijske, gljivične i parazitske infekcije. Takođe i bolesti koje uzrokuju raspadanje crvenih ili belih krvnih zrnaca što kao rezultat ima anemiju, leukopeniju i trombocitopeniju, zatim, procesi koji uzrokuju portalnu hipertenziju i kongestivno zatajenje srca.

Slezina je organ smešten u trbušnoj šupljini izduženog oblika. Smeštena je u blizini želuca na levoj strani abdomena. Tačna lokacija slezine zavisi od veličine i oblika a zavisi i od veličine okolnih organa kao što je popunjenost želuca. Slezina je relativno veliki organ, tamno crvene boje koju krvlju obskrbljuju mnogi krvni sudovi.

Iako ovaj organ nije esencijalan za život, slezina ima važne funkcije povezane sa krvlju i limfnim sistemom. Slezina filtrira krv i učestvuje u brojnim funkcijama imunog sistema. Slezina obavlja pet glavnih funkcija …

 Pročitajte više:

Rokidelic – splenomegalija

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine