Oto, nemački ovčar, star sedam meseci,.. urgentno doveden u Specijalističku VET Kliniku Sveti Vrači zbog velikog otoka na njušci. Pas neprestano češe stomak, potom lice i njušku. Primetan veliki otok na njušci. Dat antialergenik i ograničena terapija kortikosteroidima. Kontrola za 24 sata.

Urtikarija i angioedem se retko javljaju kod pasa i mačaka, a mogu imati imunološku (hrana, lekovi, ubodi insekata) ili neimunološku osnovu (vrućina, hladnoća, trening, stres). Urtikariju (koprivnjaču) i angioedem čine multifokalna ili lokalizovana područja edema s tim što kod urtikarije edem zahvata površni dermis, a kod angioedema duboki dermis i potkožje. Urtikarija se manifestuje lokalizovanim ili generalizovanim otocima-urtikama koje svrbe ili ne svrbe, nastaju iznenada i nestaju najkasnije za 24 časa. U nekim slučajevima javlja se i hronična urtikarija koja može trajati više od nedelju dana.

Angioedem se manifestuje lokalizovanim ili generalizovanim velikim otocima dubokog dermisa ili supkutisa, a otoci mogu i ne moraju izazvati svrab. Pored promena na koži angioedem u nekim slučajevima može dovesti do opstrukcije disajnih puteva.

Terapija podrazumeva najpre eliminaciju uzroka koji je doveo do urtikarije ili angioedema. Terapija zavisi i od uzroka koji je doveo do urtikarije i angioedema. Urtikarija i angioedem nastali dejstvom histamina kod alergijskih reakcija tretiraju se u zavisnosti od težine kliničke slike antihistaminicima, kortikosteroidima i po potrebi adrenalinom.

Kod lokalnih reakcija dovoljno je staviti hladan oblog, kao i kortikosteroidnu kremu i eventualno antihistaminik oralno (Dimidril, Vetaraxoid ili sl.), naravno uz prethodnu konsultaciju sa veterinarom …

 Pročitajte više:

Alf – veliki otok na vratu

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine