Mimi, jorkširski terijer, stara deset godina,.. dovedena u VET Kliniku Sveti Vrači nakon što je pre par dana pojela kompletnu čokoladu zajedno sa omotom. Povraća, nema apetit, stomak palpatorno jako tvrd i bolan. Data simptomatska terapija uz obavezno gladovanje od 12 sati. Kontrola za 24 sata.

Čokolada sadrži teobromin, snažan stimulans sličan teofilinu (lek koji deluje na respiratorni sistem) i kofeinu. Čokolada takođe sadrži kofein, ali u znatno manjim količinama. Tamna čokolada i čokolada za kolače sadrži najveće koncentracije teobromina. Mlečna čokolada, bela čokolada, i proizvodi koji sadrže malu količinu kakaa (kao što su kolači, torte, čokoladni keks) takođe sadrže stimulans u nižoj koncentraciji.

Teobromin stimuliše centralni nervni sistem i srce, povećava krvni pritisak i ubrzava peristaltiku (probavu) organa za varenje. Simptomi toksičnog delovanja čokolade su uznemirenost, nervoza, žeđ, povraćanje i proliv. Teško trovanje može dovesti do gubitka koordinacije, napada, kome i smrti.

Što je čokolada gorča i tamnija ona je i opasnija!

Emetici su preparati kojima se izaziva povraćanje i na ovaj način se čokolada može ukloniti iz organizma u periodu od 4 sata nakon konzumiranja. Pogodniji su za davanje psima i mačkama. Posebni preparati koji sadrže medicinski ugalj mogu za sebe da vežu toksine i do 8 sati nakon izlaganja. Ovi preparati vezuju čokoladu u crevima i ona se sa stolicom eliminiše iz organizma bez prethodne apsorbcije. Ne postoji specifičan antidot (protivotrov) za teobromin, ali kada se toksin već absorbovao, primenjuje se simptomatska terapija.

 Pročitajte više:

Keti – trovanje čokoladom

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine