Toki, mešanac, star dve godine,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači, vidno uznemiren, duži vremenski period otresa glavom i češe levo uho, izvađeno popino prase u raspadnutom stanju, odstranjena trulež i pas medikamentozno i terapijski zbrinut. Toki će konačno živeti bez bola i neprijatnog, iritantnog osećaja u uhu … Toki je juče bio na kontroli. Upalni proces u uhu je potpuno stabilizovan, uho pregledano, očišćeno i stavljene kapi. Toki je spreman za nove avanture, nadamo se ne sa popinim prasićima 🙂

Popino prase (lat. Hordeum murinum) jednogodišnja je vrsta trave srodna ječmu. Česta je na ruderalnim staništima i gradskim travnjacima i zelenim površinama koje se neredovno kose i održavaju. Iako neupadljiva, biljka predstavlja ozbiljan problem psima jer može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

Najčešće se dešava da ova igličasta biljka upadne u uho, nos, oko psa ili se zabode u šapu. Šetnjom kroz travu pas može da pokupi veliki broj biljaka na svoju dlaku.

Kada popino prase probije kožu životinje, ima tendenciju da se kreće napred i dešava se da se nakon nekoliko sati pomeri u odnosu na mesto ulaska u kožu, što dodatno komplikuje zdravstveno stanje životinje.

Nema rase koja nije ugrožena, više ili manje. Naugroženiji su psi sa dužom dlakom i dlakom koja je grublja na dodir. Ako vaš pas trese glavom posle šetnje, češe uvo šapom ili mu iz uva teče pojačan sekret, to može biti znak da se popino prase nastanilo u ušni kanal.

Za tačnu dijagnozu neophodno je psa odvesti kod veterinara. U zavisnosti u kom se organu ili organskom sistemu problem manifestuje veterinar će izvršiti potrebne preglede. Neretko, da bi se dijagnoza tačno postavila i da bi se izbeglo nanošenje bola psu, životinja se uvodi opštu anesteziju. Na naročitio osetljivim organima kao što je oko, pregled, a potom i odstranjivanje travke se skoro bez izuzetaka obavlja u anesteziji. Za otkrivanje i odstranjivanje popinog praseta iz uha i nosa potrebni su odgovarajući instrumenti i stručna tehnika, jer nestručnim radom moguće je izazvati vrlo ozbiljne i trajne posledice kao što je probijanje bubne opne u uhu vašeg psa.

 Pročitajte više:

Tokiju izvađeno popino prase

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine