Bambi, patuljasti pinč, star devet godina,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači radi uklanjanja zubnog kamenca. Naslage kamenca na pojedinim mestima potiskuju desni, primetan i početak zapaljenskog procesa desni. Kamenac uklonjen ultrazvučnim kavitronom. Bambi se lagano budio iz anestezije pa smo ostali uskraćeni za blistavi osmeh 🙂

Zubni kamenac nastaje mineralizacijom već nakupljenog plaka (tankog bakterijskog filma na površini zuba). Na hrapave površine kalcifikovanog plaka se lako lepe nove naslage bakterija pa se stvaranje kamenca progresivno uvećava.

Za stvaranje kamenca predisponirani su psi malih rasa, stariji psi, psi koji se hrane mekanom hranom, a može biti i genetski determinisan pa se može javiti kod pasa svih starosnih kategorija i svih rasa.

Taloženje zubnog kamenca je problem koji se postepeno pogoršava i pogađa gotovo sve pse i mačke u nekom periodu života. Rezultira bolnim infekcijama desni i periodontitisom, a u najgorim slučajevima i gubitkom zuba i propadanjem vilične kosti

Količina zubnog kamenca koji će se formirati zavisi od više faktora kao što su količina pljuvačke koja se luči, veličina razmaka između zuba i sastav bakterijske mikroflore unutar usta.

Zubni kamenac obično prati upala desni – gingivitis, a vrlo često naslage kamenca se spajaju i zahvataju više zuba. Proces može uznapredovati toliko da dovodi do promena na vratu zuba. Simptomi kod ovog oboljenja su neprijatan zadah iz usta, hipersalivacija, otežano žvakanje. Oboljenja usne duplje često su praćena sa problemima želuca.

Najefikasniji vid terapije je uklanjanje zubnog kamenca ultrazvučnim kavitronom. Postupak nije bolan ali je za psa malo neprijatan pa se obavlja u anesteziji zbog bezbednosti intervencije.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine