Vini, persijska mačka, stara pet godina,.. dovedena u Kliniku Sveti Vrači zbog neobičnog ponašanja, krije se i zavlači na mesta kako bi bila izolovana. Urađen opšti fizikalni pregled i krvna slika. Utvrđen pad imunog sistema uz vidnu dehidriranost organizma. Uključena podržavajuća, infuziona terapija, nadoknađena izgubljena tečnost. Vini otpuštena na kućno lečenje u stabilnom zdravstvenom stanju sa preporukom za nastavak terapije i zakazanim kontrolnim pregledom.

Predak današnje domaće mačke je afrička divlja mačka, Felis Sylvestris libica, poznata i kao pustinjska stanovnica suvih predela, bez dovoljno hrane i vode. Zato je ova mačka razvila sposobnost da preživi čak i kad izgubi 40 odsto masnog tkiva i proteina. Znatne količine vode obezbeđivala je sebi tako što se hranila sitnim životinjama, glodarima i pticama, čija tkiva sadrže i do 73 odsto vode. Današnja domaća mačka zaržala je istu sposobnost. Zato je sadržaj vode u industrijski proizvedenoj hrani u konzervama otprilike 73 odsto. Međutim, u suvim gotovim proizvodima on je znatno niži tako da, ukoliko mačku hranimo na taj način, treba da pije veće količine vode, a suvu hranu treba kombinovati sa onom iz konzervi.

Za razliku od pasa ili ljudi, mačka nije razvila dovoljno snažan refleks žeđi koji podrazumeva veoma složeno međusobno dejstvo bubrega i mozga. Kad organizam izgubi preteranu količinu telesne tečnosti, odnosno dehidrira, bubrezi ispuštaju hemikalije koje saopštavaju mozgu kako je žedan i da mu je potrebna voda. Pošto je taj refleks kod mačke slabo razvijen, ona mora kroz hranu da obezbedi dovoljne količine vode. Osim toga, mačke nisu u stanju ni da prilagode količine vode koje uzimaju kad poraste spoljašnja temperatura, tokom letnjih meseci. Zbog tih odlika, ova životinja je prilično podložna dehidraciji i bitno je da naučimo da prepoznamo situacije u kojima je izgubila neophodne količine vode i da na vreme reagujemo.

Glavni znak da je dehidrirala je promena u izgledu kože. Ako uhvatite pristima kožu na leđima mačke, iznad mesta na kome joj se spajaju lopatice, i blago je povučete nagore, trebalo bi da se vrati na svoje mesto čim je pustite. Međutim, kad mačka dehidrira, koža se sve sporije vraća na svoje mesto, a ako se uopšte ne vraća, stanje je veoma ozbiljno. Postoje i drugi znaci dehidracije: suve, lepljive desni, apatičnost, odbijanje hrane i simptomi karakteristični za bolest zbog koje se javila dehidracija, ukoliko je uzrok neka bolest. Dehidracija može biti i posledica povraćanja, dijareje, povišene telesne temperature, neke traume, srčanog udara, šećerne bolesti i drugih bolesti …

 Pročitajte više:

Dehidracija mačke i kako je prepoznati

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine