Aki, Lagoto Romanjolo, star dve godine,.. doveden u VET Kliniku Sveti Vrači jer otresa glavom i češe uši. Dijagnostikovana upala spoljašnjeg ušnog kanala i propisana odgovarajuća terapija.

Upala uha kod pasa može biti izazvana različitim faktorima. Može zahvatiti spoljni ušni kanal, ali se ovaj problem može odnositi i na srednje i unutrašnje uho. U zavisnosti od oblika, građe i položaja ušne školjke, zavisi da li je pas podložniji ovom oboljenju ili ne. Psi sa oborenim ušima podložniji su upali srednjeg uha, jer samim tim što uši padaju preko, zatvaraju ulaz u uvo i tako se stvara topla i vlažna sredina povoljna za razvoj bakterija.

Prekomerno lučenje cerumena, klimatski faktori, neadekvatno čišćenje uha, paraziti kao što su demodeks i šugarci su najčešći uzroci upala uva kod pasa. Takođe, među česte uzročnike svrstavamo sekundarne bakterijske infekcije, alergijske reakcije kao što je atopijski dermatitis, hormonske disbalanse i strana tela. Postoje akutna i hronična upala uva. U slučaju hronične upale uha, dolazi do patoloških promena na koži spoljašnjeg ušnog kanala u vidu hiperplazije, fibroze, atrofije lojnih žlezda, edema dermisa itd …

 Pročitajte više:

Boni – Otitis exsterna chronica

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine