Luna, jorkširski terijer, stara 4 godine,.. urgentno dovedena u VET Kliniku Sveti Vrači, nakon operacije gnojne piometre u drugoj veterinarskoj ordinaciji. Luna učestalo mokri, ne jede, nevesela je. Pri palpatornom pregledu abdomena primećena tvrda struktura u trbuhu u predelu mokraćne bešike. UZ pregled potvrdio hiperehogene promene u trbuhu veličine 10 cm. Promene ne odgovaraju normalnom postoperativnom stanju psa. Urađena hitna hirurška revizija. U poslednjem trenutku. Luna je dobro, jede i oporavlja se. Bravo za malog borca!

Piometra predstavlja hronično oboljenje endometrijuma pri kome dolazi do nakupljanja gnoja u lumenu materice. Piometra je veoma teško oboljenje koje iziskuje hitnu operaciju i lečenje kako ne bi došlo do uginuća kuje.

Gnojna upala materice ili piometra ozbiljno je oboljenje koje se vrlo često sreće kod pasa, a nešto ređe kod mačaka. Ovo oboljenje izazvano je prisustvom gnoja u uterusu, tj. materici, i utvrđeno je da povezano sa polnim ciklusom. Javlja se isključivo kod nesterilisanih ženki srednjih i poznih godina (6–7 godina i starije).

Nastanku piometre predhodi sitno-cistozna degeneracija sluznice materice koja je posledica hormonskog disbalansa. Na tako promenjenu sluznicu materice naseljavaju se bakterije, najčešće iz roda Escherichia, Klebsiella, Proteus i Streptococcus i one su uzrok nakupljanja gnoja. Pojavi piometre predhodi poremećaj hormona bilo da se radi o endogenim uzrocima ili zbog unosa hormona egzogenim putem …

 Pročitajte više:

Piometra – gnojna upala materice

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine