Azra, Cane Corso, stara tri godine,.. urgentno dovedena u Kliniku Sveti Vrači nakon ogromnog nadimanja u predelu abdomena i naglog pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja. Hitno urađena dijagnostika. RTG snimak pokazao dilataciju i torziju želuca sa krvarenjem iz istog. Pas sediran, priključen na infuziju, data antišok terapija i započete urgentne medicinske procedure. Urađeno je intubiranje, sadržaj želuca ispran. Nakon 12 sati Azra se ne nadima i uspeva da defecira. Nakon 36 sati kontrola UZ-om zbog eventualnih komplikacija sa slezinom. Danas Azra u poseti. Vesela i na putu potpunog oporavka.

Dilatacija i torzija želuca (proširenje i uvrtanje želuca) – DTV (Diletatio et Torsio Ventriculi), je akutno, progresivno, po život opasno oboljenje pasa. Praćeno drastičnim poremećajem opšteg zdravstvenog stanja, ovo oboljenje spada u jedno od najurgentnijih u veterini. Terapija obuhvata hitnu hiruršku intervenciju, a ukoliko se lečenju ne pristupi na vreme, može doći do naglog uginuća životinje. Dilatacija želuca nastaje kao rezultat nakupljanja gasova i tečnosti kojima je, usled torzije (uvrtanja) i/ili spazma (grčenja), onemogućena pasaža (prolazak) u dalje partije digestivnog trakta.

Dilataciju želuca treba razlikovati od prepunjenosti želuca koja se javlja kada se pas prejede. Štenci su skloni prejedanju tako da se kod njih prepunjenost želuca javlja često, ali ne dolazi do razvoja simptoma dilatacije želuca. Dilatiran želudac kod obolelog psa je nadut jer je ispunjen velikom količinom vazduha i on može da ostane u svome položaju kada oboljenje nazivamo dilatacija želuca, ili može da se okrene oko svoje longitudinalne ose kada oboljenje nazivamo torzija ili volvulus želuca. Kada se torzija želuca pojavi, životinja vrlo brzo ulazi u stanje šoka, jer želudac, zbog svog promenjenog položaja, vrši pritisak na vitalne krvne sudove …

 Pročitajte više:

Amon – Dilatacija i torzija želuca

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine