Lepa, mešanac,.. dovedena u Kliniku Sveti Vrači zbog tumorske izrasline koja krvari. Urađena totalna ekstirpacija tumora kože u temporalnoj regiji pod opštom, inhalacionom anestezijom.

Tumorom se obično smatra onkološka promena benigne prirode, bez metastaza i tačno definisanih ivica u odnosu na zdravo tkivo. Kancerom se smatra svaka maligna (zloćudna) onkološka promena koja daje metastaze, može se proširiti u druge organe i tkiva i nema jasno definisane granice u odnosu na zdravo okružujuće tkivo, odnosno prožima ga – samim tim teže je za lečenje i prognoza ovog tipa bolesti je lošija i neizvesnija.

Kancer je masa tkiva koja sadrži funkcijom i mikroskopskim izgledom izmenjene ćelije, koje se nekontrolisano dele i bujaju na račun zdravog tkiva, pritom trošeći hranu i resurse organizma i dovode do niza zdravstvenih problema kao što su: pad imuniteta, krvarenje, opstrukcije velikih krvnih sudova, urinarnih, disajnih i digestivnih puteva, pritiskanje okolnog zdravog tkiva, gubljenje funkcije organa i organskih sistema. Kancerozne ćelije ignorišu prirodne ćelijske regulatore koji određuju rast, razvoj, deobu i smrt svake normalne ćelije u telu životinje.

Onkološke promene mogu se razviti u svakom tkivu. Postoji mnogo tipova tumorskih promena, različitih po svojim osobinama, agresivnosti (benigni i maligni), kao i lokaciji u telu gde se nalaze. Posebnu zdravstvenu komplikaciju predstavlja i pojava metastaza kod agresivnijih oblika, gde se putem krvi i limfe delovi kancerozne mase raznose u druga tkiva i organe, gde nastavljaju rast i razvoj uzrokujući sve veće zdravstvene komplikacije.

Najčešći uzročnici kanceroznih i tumorskih promena kod ljubimaca su: genetska predispozicija, virusna oboljenja, neadekvatna ishrana sa nedovoljno nutrijenata, izloženost određenim hemikalijama, radioaktivnosti i UV zračenju, loš imunitet, hormonski poremećaji, predhodne povrede i iritacije, gojaznost, starost i izloženost duvanskom dimu.

Ono što su dosadašnje medicinske studije utvrdile je da pripadnost psa određenoj rasi stvara predispozicije za određenu onkološku promenu. Tako su bokseri, bostonski terijeri i zlatni retriveri među rasama koje su posebno sklone razvoju mast cell tumora – mastocitoma. Velike rase kao što je doga, rotvajler i bernandinci skloniji su kancerima kostiju od manjih rasa. Kanceri krvi češći su kod bernskog planinskog psa, buldoga i boksera.

Važno da vlasnik ili držalac psa zna za genetske predispozicije svog psa kako bi na vreme uočio simptome i imao mogućnost preventivne reakcije skupa sa veterinarima.

Redovni pregledi ljubimca su osnova za rano otkrivanje simptoma povezanih sa onkološkim bolestima. U savremenoj veterinarskoj praksi, danas su dostupne brojne procedure: rendgensko snimanje, ultrazvuk, endoskopija, laboratorijske i biohemijske analize kojima se mogu detektovati određene promene, kao i veličina i struktura tumorske mase – koje se kasnije uzorkovanjem (biopsijom) tkiva na problematičnom mestu mogu pogledati pod mikroskopom i utvrditi o kom tipu promena se radi. Često se uzorkuju i najbliži limfni čvorovi oko same promene, da bi se utvrdilo koliko se kancerozno tkivo proširilo i da li je dalo metastaze. Zajedno sa kliničkim znacima i simptomima bolesti, može se sagledati kompletna slika, tip i stadijum bolesti, a to je od suštinske važnosti za dalju prognozu i lečenje.

Hirurški metod lečenja je i dalje u veterini primaran i nezamenljiv – ukoliko govorimo o šansama za potencijalno izlečenje bolesti i ako se promena nalazi na operabilnom mestu. Ova mera može se kombinovati sa citostatskom terapijom, kao i zračnom terapijom ukoliko je to potrebno kod agresivnijih i težih stadijuma bolesti.

 Pročitajte više:

Bebi odstranjena tumorska izraslina
Tumor perianalne regije
Venerični tumori kod pasa
Mastocitom kod pasa i mačaka

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine