Kunić Koko, rase Lavlja glava, star godinu dana,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači usled trovanja pojedenom čokoladom, ubrzano disanje, izrazito ubrzan rad srca, dijareja, salivacija, nakon date adekvatne simptomatske terapije opšte zdravstveno stanje stabilizovano.

Čokolada sadrži teobromin, snažan stimulans sličan teofilinu (lek koji deluje na respiratorni sistem) i kofeinu. Čokolada takođe sadrži kofein, ali u znatno manjim količinama. Tamna čokolada i čokolada za kolače sadrži najveće koncentracije teobromina. Mlečna čokolada, bela čokolada, i proizvodi koji sadrže malu količinu kakaa (kao što su kolači, torte, čokoladni keks) takođe sadrže stimulans u nižoj koncentraciji.

Teobromin stimuliše centralni nervni sistem i srce, povećava krvni pritisak i ubrzava peristaltiku (probavu) organa za varenje. Simptomi toksičnog delovanja čokolade su uznemirenost, nervoza, žeđ, povraćanje i proliv. Teško trovanje može dovesti do gubitka koordinacije, napada, kome i smrti.

Što je čokolada gorča i tamnija ona je i opasnija!

Emetici su preparati kojima se izaziva povraćanje i na ovaj način se čokolada može ukloniti iz organizma u periodu od 4 sata nakon konzumiranja. Pogodniji su za davanje psima i mačkama. Posebni preparati koji sadrže medicinski ugalj mogu za sebe da vežu toksine i do 8 sati nakon izlaganja. Ovi preparati vezuju čokoladu u crevima i ona se sa stolicom eliminiše iz organizma bez prethodne apsorbcije. Ne postoji specifičan antidot (protivotrov) za teobromin, ali kada se toksin već absorbovao, primenjuje se simptomatska terapija.

Kunići rase Lavlja glava dobijeni su u Belgiji parenjem patuljastog i malog lisičastog kunića. Rasa se proširila u Englesku i USA koje su usvojile standard. Ova rasa je specifična po „lavljoj“ grivi koja je nastala mutacijom gena. Telo im je zbijeno, kratko, valjkasto i zaobljeno. Noge srednje dužine, rep mali i prilegnut. Svojim dubokim stavom ističe grudi i grivu. Krzno je kratko i gusto, vrlo nežno, sa laganim pokrovom. Dlaka je srednje dužine. Specifičnost rase je talasasta naborana dlaka oko glave u obliku lavlje grive.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine